23948sdkhjf

Mormors skorpor – när Ikea själv får välja

Allt började av en slump. Skolsköterskan Ulla Boglind hade alltid älskat att laga mat och baka, och gärna sin mormors skorpor. En dag för elva år sedan tog hennes väninna Nina Wedholm med sig några av hennes skorpor till sin arbetsplats på Tornvillan i Nacka strand.

Chefen kom förbi, smakade på en skorpa och bestämde sig på stående fot att börja sälja skorporna på sina restauranger Tornvillan och J.– Och sen har det bara rullat på, säger Ulla Boglind. Nu finns vi med varumärket Ninas skorpor i 150 delikatessbutiker, välsorterade matbutiker som vissa Hemköp och inredningsbutiker, med Boglinds favoriter på exempelvis några Ica Maxi och med kardemummaskorpor på Ikeavaruhus utomlands.– Från att vi tillverkade hemma i mitt kök och sedan på helgerna i en tom skola på Lidingö till att vi hittat ett jättebra bageri i Polen har det tagit tid, men vi har velat växa i små steg.Siktar på handelnI fjol sålde Boglind och Wedholm AB för omkring 2,5 miljoner kronor och det stora målet för 2008 är att på allvar komma in i dagligvaruhandeln.– Vi har anställt en kille som på halvtid ska jobba på det och vi hoppas kunna växa under året, säger Ulla Boglind.Sortimentet för Ninas skorpor omfattar tio sorter, saffranskorpor med mandel, citron med hasselnötter, skorpor med kardemumma, mandelskorpor, rosmarinskorpor med ost, moccaskorpor, kryddostskorpor, choklad- och apelsinskorpor, pepparkakskorpor samt saltstänkta skeppsskorpor med västerbottenost och parmesan. Alla varianter i 200 gramspåsar.Kan ni hålla det här sortimentet när ni börjar massproducera?– Än så länge finns två Boglinds favoriter i dagligvaruhandeln och vi har lite enklare förpackningar och koncept där. Men självklart kan vi utveckla sortimentet beroende på hur det går.Vad är hemligheten med era skorpor?– Vi tummar inte på kvaliteten, oavsett vilka skorpor vi producerar. Vi bakar allt med riktig jäst och har riktiga råvaror. När det är citronsmak är det rivet skal från riktiga citroner som smaksätter skorporna, ingen citronpasta eller något sånt.Hur kom ni in på Ikea?– Min kollega Nina är den envisa typen och hon gav sig inte förrän inköparen smakade på våra skorpor. När hon först sa att våra skorpor skulle passa perfekt på Ikea tänkte jag bara ”dream on”. Men sedan två år finns vi på Ikeavaruhus i 20 länder.KAJSA SÖDERBERGMötetULLA BOGLINDAktuell: driver skorpföretaget Boglind och Wedholm AB tillsammans med Nina Wedholm, Tomas Blomkvist och Hans ÅströmFödd: Skärplinge i norra Uppland 1954Bakgrund: distriktssköterska, skolsköterska i Hagfors, Järfälla och Lidingö, började med skorpor i mindre skala för 11 år sedan, heltid 1,5 årFamilj: make och tre söner Bor: LidingöFritid: familjen, promenader, långfärdsskridskor, skridskor, läsning, matlagning, bakning och resorFavoritmat: husmanskost, gärna långkok som dillkött på kalv eller kalopsVill äta middag med: Ingvar Kamprad

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062