23948sdkhjf

Trenden som kopplat greppet

Raw food eller levande föda, som det heter på svenska, är en nischad och stark trend, enligt Pierre Spiridon. I snart ett år har han, tillsammans med sin bror Mikael, drivit Herr Spiridons Allehanda, en ekologisk matbutik och livsmedelsfabrik som ligger nära S:t Eriksplan i Stockholm.

– Vi vill sälja goda grejer som man mår bra av och som smakar gott. Huruvida det är vegan eller vegetariskt är av underordnad betydelse. Ekologiska eller biodynamiska råvaror är en bonus. – Marknaden verkar gilla våra produkter och tajmningen känns helt rätt. Det märks inte minst på alla förfrågningar jag får om att föreläsa.Får inte värmasAllt i den lilla livsmedelsbutiken och – fabriken är så kallad levande föda. Enligt raw food-läran får man inte värma upp ingredienserna till mer än 42 grader. För att behålla näring och enzymer får inget kokas eller stekas. Pastörisering är förbjuden och inga animalier får heller användas.Allt som kockbröderna Pierre, med ett förflutet på bland annat Gyldene Freden och som restaurangchef på stjärnkrogen Gässlingen, och Mikael, med Grands Franska matsal, Street och raw foodrestaurangen Roxanne i San Fransisco i bagaget, lärt sig under långa karriärer har ställts på ända genom levande födans regler.– Koka, steka, baka, fräsa, reducera, allt som en kock har som grund i sin matlagning fungerar inte i raw food. Här får vi använda andra tekniker som ställer stora krav på vår idérikedom.Under butiken, där brödernas mamma och syster arbetar då och då, finns fabriken där juicerna, müslin, salladerna, brödet och allt det andra produceras.För få produkterEnligt Pierre Spiridon är det inte tillgången på ekologiska och biodynamiska råvaror som är problemet utan att marknaden kan erbjuda för få produkter.Intresset för vegetarisk mat väcktes när bröderna bodde i Frankrike och Mikael Spiridon blev laktosintolerant. Varför blev ni intresserade?– Vi undrade varför vegetarisk mat alltid var sönderkokta röror utan färg. Vi var övertygade om att det gick att skapa en härlig helhet med färg, textur och smak.Vad är det för påse med små hårda brödbitar du håller i handen?– Man tror kanske att det är ett vanligt bakat bröd, men det är faktiskt råa grönsaker.Det mesta av kläderna som Pierre och Mikael Spiridon bär är ekologiska och allt förpackningsmaterial är komposterbart. Var det ekologiska en utmaning?– Allt går med lite entreprenörskap och jävlar anamma. De problem som vi haft under inkörsperioden har enbart varit kopplade till vanligt företagande, inte till att vi håller på med raw food.Kajsa SöderbergMÖTETPierre SpiridonAktuell: driver Herr Spiridons Allehanda som säljer raw food, det vill säga levande föda, efterfrågad föreläsareFödd: 1970Bakgrund: kypare, sommelier, konsult, restaurangchef på Gässlingen och Strömma krog på Värmdö, arbetat även på Stockholms Matvarufabrik, Gyldene Freden samt på Auberge du Jarriet i sydfranska BiotFamilj: gifter sig snart med AnnaBor: i Stockholm och SigtunaFritid: mat, dryck, smaker, slalom, tennisFavoritmat: all vällagad mat med bra råvaror, är inte själv vegan eller vegetarian, men äter mycket sådan matSkulle äta middag med: min mamma och min blivande fru

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065