23948sdkhjf

Ica-butik vill inte ha oärliga tiggare

Tiggare har blivit en vanlig syn i hela landet, så även i Värmland. Men utanför Ica Toria i Torsby lyser tiggarna med sin frånvaro. Det eftersom butikschefen bett tiggarna att inte stå där eftersom han är tveksam att pengarna i slutänden verkligen kommer de som behöver till godo.
– Vi har bett dem att inte stå här sedan lång tid tillbaka. Säkert de senaste tio åren. Vi har ingen laglig rätt att förbjuda dem från att stå här, men vi ber dem att inte göra det och det har accepterats, säger butikschef Jakob Walfridson till NWT.

Istället väljer butiken att bland annat sponsra julbord för behövande eller ge bort till exempel reflexvästar till asylboenden. Även andra mer organiserade insamlingar eller försäljning, till och med av konkurrerande produkter, är välkommet. Orsaken till att man bett tiggarna att vara på andra platser är att tiggeriet ”inte känns ärligt”.

– Jag tycker synd om de som kommer hit, det känns lite liknande situationen för en del bärplockare. De kanske luras i att de ska komma till guld och gröna skogar. Är det så är det för jäkligt.

– Vi ser ju hur personer skjutsar ut tiggarna och sedan sitter chaufförerna här och surfar, fikar och köper lotter hela dagen till dess att tiggarna ska skjutsas hem. Jag tror att väldigt lite av det som skänks går till den som ber om pengarna, säger Jakob Walfridson till tidningen.

Jakob Walfridson vet om att det är en het potatis att be tiggare att flytta på sig men hänvisar till att om man verkligen vet att pengarna går till behövande så är han för, men när man inte vet vart pengarna går så vill han inte ha verksamheten vid sin butik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094