23948sdkhjf

Nya matregler från i morgon

Från den 13 december börjar nya regler för märkning av livsmedel att gälla.
Det handlar om livsmedel som innehåller allergiframkallande ämnen som kan leda till så kallad anafylaxi – alltså en allergichock som kan vara livshotande. Den största nyheten gäller oförpackade livsmedel som säljs eller serveras. Från i morgon måste dessa livsmedel ha tydliga märkningar. Astma- och Allergiförbundet uppger att det handlar om 14 allergener som EU nu beslutat om. Den nya lagen innebär att oförpackade livsmedel ska märkas tydligt, med skyltar exempelvis. Färdigförpackad mat ska fortsättningsvis ha tydlig information om innehållet, men de allergen som oftast leder till anafylaxi ska också skrivas ut i fet stil i ingrediensförteckningen.

– Den nya märkningen innebär förbättringar för många som har matallergi. Det kommer att bli lättare för fler att gå ut och äta. Det blir också lättare att se vilka av de vanligaste allergenen som finns i färdigförpackad mat eftersom de ska skrivas ut i fet stil, säger Maritha Sedvallson, ordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Totalt 17 miljoner européer är allergiska mot mat i någon form, med allt från lindriga reaktioner till svårare reaktioner i form av allergichock.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078