23948sdkhjf

Kravmärkt skinka avancerar sakta

I år finns det 8,4 ton Kravmärkt julskinka till försäljning, och ytterligare fem butiker säljer den. Sammanlagt finns den nu i 34 butiker.
Totalt finns det cirka 320 ton skinka från Kravmärkta grisar till försäljning i år, men endast 8,4 ton säljs som Kravmärkt julskinka. Resten säljs som EU-ekologisk, eftersom nitrit tillsätts.

Antalet försäljningsställlen för den Kravmärkta, nitritfria julskinkan ökar långsamt men stadigt. Från 20 stycken 2013, 29 förra året till 34 i år. Nytt för i år är att skinkan går att köpa i butiker i Skåne.

– Vi ser att konsumenterna vill ha ren mat från ren miljö. De vill veta vad det är de stoppar i sig och de vill ha så få gifter och tillsatser som möjligt. Det är den främsta anledningen till att vi i år för första gången satsar på den KRAV-märkta, nitritfria julskinkan, säger Michal Wieloch, som äger Ica Supermarket på Fäladstorget i Lund, i en kommentar.

– På de finska julborden är så gott som all julskinka nitritfri. I den bästa av världar hade vi lyckats övertyga den svenska dagligvaruhandeln att inte tillsätta nitrit i julskinkorna från de KRAV-märkta grisarna. Då hade vi haft stora mängder KRAV-märkt julskinka från Sverige, säger Johan Cejie, försäljningschef på Krav.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096