Ger matsvinnet till gymnasieelever

| Av Hanna Reinholdsson | Tipsa redaktionen

Samarbeta med ett UF-företag som gör vårrullar av butikens matsvinn? Varför inte, tänkte Ica Maxi Haninge när två gymnasieelever hörde av sig med idén.

Jirawan Sangthong och Felicia Magnusson går sista året på ekonomiprogrammet på Sjölins gymnasium på Södermalm i Stockholm. När det var dags för dem att starta ett UF-företag var valet av affärsidé enkel – de ville göra något åt matbutikernas matsvinn genom att helt enkelt göra vårrullar av det, skriver Stockholm Direkt.

Men de upptäckte att det var svårt att få matbutikerna de kontaktade med på tåget. Efter att ha fått nej från ett antal matbutiker fick de plötsligt napp på Ica Maxi i Haninge i Stockholm. Och av Ica Maxi-butikens kasserade råvaror gör nu företaget Crispy Thai UF mat som de lagar i ett hemkunskapskök. Hittills har företagsidén slagit väl ut – de portioner som tillverkats har sålt slut direkt.

– Jag kunde aldrig föreställa mig att matsvinnet var av den här omfattningen och att det skulle vara så svårt för butikerna att ge bort sådant som ändå ska slängas. Därför känns det bra om vi i vårat UF-företag kan göra någon liten skillnad i alla fall, säger Jirawan Sangthong till Stockholm Direkt.


Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu
Plus

Ameera Khan har laddat Willys inför årets matfest

– Det är lite som jul, säger den 24-åriga butikschefen om den muslimska högtiden.

Plus

Föredömligt med stor potential

Polarbröd investerar miljoner i bageri

Lanthandeln kan tvingas stänga

Livsmedelsstrategin klubbades igenom

På nytt jobb: Han är ny styrelseordförande i Vitamin Well

Almedalen: Hur hållbar är skollunchen?

Arkiv

Arla åker på extraskatt

Plus

Axfood och Bergendahls ökar enligt Dagligvarukartan 2017

Butiken slutar helt med plastkassar

När många aktörer börjat ta betalt för påsarna valde den här butiken att göra sig av med dem.

Plus

Förstå digitaliseringens möjligheter i butiken

Gräsrotsfinansierat kooperativ för bra mat

Den 20 maj invigdes livsmedelsbutiken Matkooperativet på 100 kvadratmeter mitt i centrala Helsingborg. Projektet blev verklighet med hjälp av gräsrotsfinansiering.

På nytt jobb: Hon lämnar finska matjätten

Miljöministern vill se mer pant

Tredje butiken invigd

Tyska livsmedelshandeln förväntas öka kraftigt

Regeringen i utspel om alkoglass

Nytt delbetänkande lämnar förslag om att alkoglass ska likställas med alkoholhaltig dryck och regleras därefter.

På nytt jobb: Han tar vd-stolen i Eurocash

Kik in på Coops e-handelslager

Trio till Matsmart

HUI skriver ner prognosen

4

Slakteriet sålde olagligt hästkött

Svenskt slakteri förfalskade stämplar och sålde olagligt kött.

Butiken fräschas upp med nya frysar

Här är butiken som gör sushisuccé

Tre ton kött ska förstöras

LRF positiva till livsmedelsstrategin

Coop ändrar sitt poängsystem - igen

På nytt jobb: Linas Matkasse får ny vd

Han har Göteborgs nöjdaste kunder

Plus

Sju råd för bättre möten mellan säljare och butik

Aromer från Norrland kan bli framtidsbransch

Handeln presenterar förslag till politikerna

Räddad frukt till final

Nyrenovering i Alfta

Nu är läroboken om konsumentbeteende här

Ny butik vid E18

Sänd till en kollega

0.16