Ger matsvinnet till gymnasieelever

| Av Hanna Reinholdsson | Tipsa redaktionen

Samarbeta med ett UF-företag som gör vårrullar av butikens matsvinn? Varför inte, tänkte Ica Maxi Haninge när två gymnasieelever hörde av sig med idén.

Jirawan Sangthong och Felicia Magnusson går sista året på ekonomiprogrammet på Sjölins gymnasium på Södermalm i Stockholm. När det var dags för dem att starta ett UF-företag var valet av affärsidé enkel – de ville göra något åt matbutikernas matsvinn genom att helt enkelt göra vårrullar av det, skriver Stockholm Direkt.

Men de upptäckte att det var svårt att få matbutikerna de kontaktade med på tåget. Efter att ha fått nej från ett antal matbutiker fick de plötsligt napp på Ica Maxi i Haninge i Stockholm. Och av Ica Maxi-butikens kasserade råvaror gör nu företaget Crispy Thai UF mat som de lagar i ett hemkunskapskök. Hittills har företagsidén slagit väl ut – de portioner som tillverkats har sålt slut direkt.

– Jag kunde aldrig föreställa mig att matsvinnet var av den här omfattningen och att det skulle vara så svårt för butikerna att ge bort sådant som ändå ska slängas. Därför känns det bra om vi i vårat UF-företag kan göra någon liten skillnad i alla fall, säger Jirawan Sangthong till Stockholm Direkt.


Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Netto Sverige jagar marknadsandelar

Efter vd-bytet satsar Netto på den svenska marknaden. Satsningen innebär bland annat etablering av nya butiker och att ta marknadsandelar från Axfood.

Amazon Fresh butiken har öppnat men Amazon Go får vänta

Vinylskivorna gör comeback i matbutiken

Axfood investerar i hämtskåp

Driftstödet är räddningen i småländska Häradsbäck

Det har varit si och så med lönsamheten och den lilla butiken i småländska Häradsbäck har levt med ”kniven mot strupen” i många år.

Nationellt råd för livsmedelstrategi samlas för första gången

I dag samlas branschkunniga för att ge regeringen råd i genomförandet av strategin.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas dagligen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

På nytt jobb: Spansk vd till Skånemejerier

Arkiv

Stockholm får förpackningsfri matbutik

I slutet av sommaren öppnar Mathias Östlund och Naomi Glinn en förpackningsfri matbutik på Södermalm i Stockholm. – Vi vill erbjuda ett miljövänligt alternativ till de etablerade matvarujättarna, säger Mathias Östlund.

Köttutredningen växer i Brasilien

Ytterligare tre livsmedelsanläggningar har förbjudits produktion i kölvattnet av den stora köttskandalen i Brasilien.

Coop startar e-handel i norr

Snabb wifi-utrullning i Axfoods butiker

Mathem öppnar tredje lagret

DHI: Svagare än förväntat

Försäljningen i landets dagligvarubutiker minskade med 1,2 procent i februari. I fasta, kalenderkorrigerade priser, ökade försäljningen dock något, enligt dagens Detaljhandelsindex, DHI.

Mjölk och ägg kvar i Krav-topp

Fler ägg-, gris- och slaktkycklingproducenter har anslutit sig till Krav. Och snart blir det fler mjölkkor också.

Lönsamma rekryteringar - hur mycket kostar det dig att tappa talangerna?

Matpriskollen: "Även jag trillade dit"

Bland förra veckans erbjudanden i veckobladen fann Ulf Mazur på Matpriskollen Willys billiga chokladkakor mest lockande.

Så går det i aktietävlingen

Nio lastbilar brann utanför Icas centrallager

Minst nio lastbilar fattade eld på parkeringen intill Icas centrallager i Kungälv nära Göteborg under natten mot söndag. Polisen inleder en utredning om mordbrand.

Ledare: Våga pröva samarbete

Datema i samarbete med Diebold Nixdorf

Det svenska mjukvaruföretaget Datema, som bland annat utvecklar självskanningslösningar, ska samarbeta med den amerikanska jätten Diebold Nixdorf.

Ny fusion dubblar Linas Matkasses omsättning i Norge

Dotterbolaget till Linas Matkasse, Adams Matkasse, går ihop med matkasseaktören Godlevert.no och dubblerar omsättning och antal kunder i Norge.

Willys öppnar i Oskarshamn

På torsdag öppnar Willys sin 199:e butik i Oskarshamn. Butiken, med 30 anställda, kommer bland annat att satsa på färskvaror, ekologiskt och e-handel.

Håll koll på arbetsmiljön!

Kassa och lager är utsatta områden när det gäller belastningsskador för butikspersonal.

Här är årets grilltrender

Icas årliga grillrapport visar bland annat att 81 procent av befolkningen vill lägga mer lokalproducerat på grillen i år.

EU-myndighet granskar sockret

På nytt jobb: Han tar över Coop Forum i Visby

Orklabolag utsett till Årets leverantör

Lidls ombyggnadsrace fortsätter

Coop Nord köper Icabutik i Umeå

Svenskar älskar svenskt kött

Konsumenten vill ha mer vitt och grönt på grillen

Coop Furulund säger upp alla anställda

Ica vann Gyllene Lådan

Så påverkar fem trender nordiska dagligvaruhandeln

Ica sponsrar Special Olympics

"Isolerade händelser bakom köttskandalen"

Sänd till en kollega

0.177