Handels kräver 750 kronor

| Av dagenshandel | Tipsa redaktionen

– Det kommer inte att bero på oss om vi inte är klara i tid. Vi kommer att ligga på. Det sade Handels Susanna Gideonsson och Tommy Tillgren när man i dag på eftermiddagen presenterade sina avtalskrav

I dag har Handels och Svensk Handel växlat sina avtalskrav inför förhandlingarna om nya kollektivavtal för butiks- och lageranställda. Presskonferensen hos Handels på Sveavägen i Stockholm var välbesökt av en presskår som i sporrsträck sedan begav sig några kvarter söderut för att lyssna på motsvarande dragning hos Svensk Handel.

Tommy Tillgren, Handels 1:e vice ordförande, beskrev de kommande förhandlingarna som en av de mest komplicerade som man står inför. 20 förhandlingsdagar är planerade fram till sista mars.

– Men jag tror att det är båda parters ambition att bli klara i tid, och att bli det utan medling. Men det gäller att industrin bli klar i tid. Svenskt näringsliv låter oss aldrig göra upp före industrin, kommenterade Susanna Gideonsson, förbundsordförande.

Handels vill ha ettårigt avtal med löneökningar på 750 kronor i månaden, för heltidsanställda både i butik och på lager. Lägstalönerna ska höjas med samma belopp.

Det handlar om jämställdhet, menar förbundet:

– För oss är det viktigt att lågavlönade kvinnor som utgör en stor del av vår medlemskår inte halkar efter i löneutveckling, sade Tommy Tillgren.

Handels sätter inga krav i procent på motsvarande sätt som industrin gör, beroende på löneprofilen hos sina medlemmar, men på frågan vad 750 kronor innebär i snitt blev svaret 3,1 procent.

En het fråga är om frysta ingångslönerna kan få in fler nyanlända i jobb, något som svensk Handel vd Karin Johansson i dag föreslår på Dagens Nyheters debattsida.

Här säger Handels blankt nej.

– Det kan verka lockande, men skulle bara ge en större klyfta mellan kvinnor och män och mellan olika grupper på svensk arbetsmarknad. En sådan åtgärd skulle drabba våra medlemmar oerhört hårt, kanske inte år ett men år två och tre, sade Susanna Gideonsson och fortsatte:

- Det finns ingen bransch som som tar emot så många i arbetsmarknadsåtgärder som handeln gör. Det är vi riktigt duktiga på. Och vi ska göra vad vi kan, men vi tror inte vägen går genom sänkta löner. Vi ser ju på vad som hände med ”ungdomsrabatten”, inte en enda ungdom fick en enda anställningstimme till inom handeln.

Avtalskraven växlades mot bakgrund av Konjunkturinstituets rapport som publicerades i dag på morgonen. Susanna Gideonsson citerade nöjt skrivningar kring detaljhandeln som ”för sjätte månaden i rad, om ett mycket starkare läge än normalt”.

– Handeln i Sverige mår mycket bra. Produktivitetstillväxten överskrider vida industrins. Handelsföretagen kan bära de krav vi kommer med, avslutade Susanna Gideonsson.

Ylva Åkesson

Handels avtalskrav i korthet:

Löneökningar med 750 kronor per månad för heltidsanställda.
Lägstalönerna höjs med 750 kronor per månad för heltidsanställda.
Normen för anställningar ska vara heltid och tillsvidare.
Reglera tidsbegränsade anställningar.
Ökat inflytande över arbetstiden för de anställda.
Ett partsgemensamt arbete inleds med fokus på god arbetsmiljö för att förebygga ohälsa.


Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Netto Sverige jagar marknadsandelar

Efter vd-bytet satsar Netto på den svenska marknaden. Satsningen innebär bland annat etablering av nya butiker och att ta marknadsandelar från Axfood.

Amazon Fresh butiken har öppnat men Amazon Go får vänta

Vinylskivorna gör comeback i matbutiken

Axfood investerar i hämtskåp

Driftstödet är räddningen i småländska Häradsbäck

Det har varit si och så med lönsamheten och den lilla butiken i småländska Häradsbäck har levt med ”kniven mot strupen” i många år.

Nationellt råd för livsmedelstrategi samlas för första gången

I dag samlas branschkunniga för att ge regeringen råd i genomförandet av strategin.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas dagligen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

På nytt jobb: Spansk vd till Skånemejerier

Arkiv

Stockholm får förpackningsfri matbutik

I slutet av sommaren öppnar Mathias Östlund och Naomi Glinn en förpackningsfri matbutik på Södermalm i Stockholm. – Vi vill erbjuda ett miljövänligt alternativ till de etablerade matvarujättarna, säger Mathias Östlund.

Köttutredningen växer i Brasilien

Ytterligare tre livsmedelsanläggningar har förbjudits produktion i kölvattnet av den stora köttskandalen i Brasilien.

Coop startar e-handel i norr

Snabb wifi-utrullning i Axfoods butiker

Mathem öppnar tredje lagret

DHI: Svagare än förväntat

Försäljningen i landets dagligvarubutiker minskade med 1,2 procent i februari. I fasta, kalenderkorrigerade priser, ökade försäljningen dock något, enligt dagens Detaljhandelsindex, DHI.

Mjölk och ägg kvar i Krav-topp

Fler ägg-, gris- och slaktkycklingproducenter har anslutit sig till Krav. Och snart blir det fler mjölkkor också.

Lönsamma rekryteringar - hur mycket kostar det dig att tappa talangerna?

Matpriskollen: "Även jag trillade dit"

Bland förra veckans erbjudanden i veckobladen fann Ulf Mazur på Matpriskollen Willys billiga chokladkakor mest lockande.

Så går det i aktietävlingen

Nio lastbilar brann utanför Icas centrallager

Minst nio lastbilar fattade eld på parkeringen intill Icas centrallager i Kungälv nära Göteborg under natten mot söndag. Polisen inleder en utredning om mordbrand.

Ledare: Våga pröva samarbete

Datema i samarbete med Diebold Nixdorf

Det svenska mjukvaruföretaget Datema, som bland annat utvecklar självskanningslösningar, ska samarbeta med den amerikanska jätten Diebold Nixdorf.

Ny fusion dubblar Linas Matkasses omsättning i Norge

Dotterbolaget till Linas Matkasse, Adams Matkasse, går ihop med matkasseaktören Godlevert.no och dubblerar omsättning och antal kunder i Norge.

Willys öppnar i Oskarshamn

På torsdag öppnar Willys sin 199:e butik i Oskarshamn. Butiken, med 30 anställda, kommer bland annat att satsa på färskvaror, ekologiskt och e-handel.

Håll koll på arbetsmiljön!

Kassa och lager är utsatta områden när det gäller belastningsskador för butikspersonal.

Här är årets grilltrender

Icas årliga grillrapport visar bland annat att 81 procent av befolkningen vill lägga mer lokalproducerat på grillen i år.

EU-myndighet granskar sockret

På nytt jobb: Han tar över Coop Forum i Visby

Orklabolag utsett till Årets leverantör

Lidls ombyggnadsrace fortsätter

Coop Nord köper Icabutik i Umeå

Svenskar älskar svenskt kött

Konsumenten vill ha mer vitt och grönt på grillen

Coop Furulund säger upp alla anställda

Ica vann Gyllene Lådan

Så påverkar fem trender nordiska dagligvaruhandeln

Ica sponsrar Special Olympics

"Isolerade händelser bakom köttskandalen"

Sänd till en kollega

0.121