23948sdkhjf

Debatt: Ta vardagsbrotten på allvar

För de flesta har Sverige blivit tryggare, men för de som drabbas av brott drabbas allt oftare. Sveriges flathet i att beivra små vardagsbrott bidrar till utvecklingen, skriver Per Geiger, säkerhetschef på Svensk Handel.
I en tid av nationell och internationell oro, med terrordåd och flyktingkatastrofer, verkar det som att debattklimatet i Sverige riskerar att spåra ur. I den ena ringhörnan står domedagsprofeterna, de som utmålar en nära förestående total systemkollaps. I den andra står de som påstår att Sverige aldrig har varit tryggare. Men vem kan man egentligen lita på? Efter ett år med mycket allvarliga våldsbrott, tex morden på IKEA i Västerås samt många andra uppmärksammade fall med dödlig utgång, är det lätt att dra slutsatsen att världen blivit farligare att leva i. Men hur stämmer det med medias försäkran om motsatsen, eller våra folkvaldas garantier att vi kan känna oss trygga? Antalet personer som drabbas av hot, trakasserier, misshandel och personrån minskar stadigt. Detta är glädjande, men vi kan samtidigt se att antalet våldsbrott i Sverige ökar.

Sanningen är att för de flesta medborgare har Sverige blivit tryggare och säkrare, men de som drabbas av brott drabbas allt oftare. Polariseringen i samhället ökar, de trygga blir allt tryggare, de otrygga allt mer otrygga. För medborgare och företagare i utsatta områden är det här dyster läsning. Jag är övertygad om att Sveriges flathet när det gäller att beivra de små vardagsbrotten är en bidragande orsak till denna utveckling. När det är fritt fram att stjäla, trakassera och råna följer de grövre våldsbrotten som ett brev på posten. När 99.9 procent av butikstjuvarna kommer undan påföljd eller när domstolarna struntar i att tjuvar använder våld mot personalen befinner vi oss utan tvekan på ett sluttande plan.

Det är lätt att skylla på att omvärlden blivit hårdare, att det helt enkelt är så här mänskligheten utvecklats, men varför klarar sig då vårt grannland så mycket bättre? Samtidigt som antalet brott per invånare stadigt stiger i Sverige lyckas Norge år för år få utvecklingen att gå åt andra hållet. I New York lyckades man vända en extrem hög brottslighet och bli ett föredöme när det gäller lokal brottsbekämpning.

Slutsatsen man kan dra är att det går att vända den utveckling vi ser i Sverige idag, men det kräver hårt och målinriktat arbete. Polisen måste få tillräckliga resurser för att kunna utreda och förebygga mängdbrotten, men även tvingas leverera helt andra resultat än man gör idag. Åklagare och domstolar måste förmås ta mängd- och våldsbrott på större allvar. Vi behöver skapa ett samhälle där det lönar sig att vara laglydig och där kriminella handlingar straffar sig. Det är en grundpelare i ett civiliserat samhälle och det är hög tid att våra politiker levererar sin del av samhällskontraktet!

Per Geijer
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078