23948sdkhjf

Videorekrytering passar för handeln

Rekrytering med strukturerade videointervjuer kan vara framtidens melodi för dagligvarubranschen. Flera stora Icabutiker har provat och erfarenheterna är positiva.
Få saker är lika säkra som dagligvarubranschens ständiga behov att rekrytera nya medarbetare. De ska vara pålitliga, serviceinriktade och helst unga. För att inte tala om att de ska visa upp sin drivkraft och motivation. Något som inte är helt enkelt i ett skrivet brev eller ett traditionellt cv.

En lösning kan vara strukturerade videoansökningar.

Yobber är ett av de företag i Sverige som kommit längst med det. Företaget har dessutom fått flera stora Ica Maxibutiker som återkommande kunder.

– Vår modell passar extra för serviceyrken med många unga sökande, säger Yobbers vd Peter Röseberg.

Tanken att använda video för rekrytering har funnits hos Yobbers grundare Wanja Todorovic sedan han började jobba med rekrytering på i början av 2000-talet. Men det är först nu som tiden, tekniken och marknaden är mogen. Genombrotten för sociala medier och smarta telefoner har gjort många, särskilt yngre människor, betydligt mer vana att sprida bilder och filmer av sig själva.

Yobber är inte ensamma på marknaden. I USA finns aktörer som kommit längre, och i Sverige är de ett av flera startups som försöker förändra en länge ganska konservativ rekryteringsbransch där det skrivna cv:t och det personliga brevet bildat standard. Andra som kan nämnas är Selfiejobs som jobbar med korta mobilfilmer i en app, och Sqore, som jobbar med tävlingar för rekrytering.

Yobbers modell är webbaserad, och gör det möjligt för den arbetssökande att i ett smidigt gränssnitt läsa arbetsgivarens frågor och spela in sina videosvar valfritt antal gånger tills man är nöjd.

Systemet har provats för allt från butikspersonal till vd-rekrytering, med en övervikt hittills för serviceyrkena.

– Vill jag hitta människor som ska möta mina kunder är kanske inte cv:t det viktigaste, säger Peter Röseberg.

En av de första kunderna för det Örebrobaserade företaget är Ica Maxi Universitetet i staden, som har använt systemet för rekrytering sedan butikens start förra året. Handlaren och personalchefen Pernilla Eskils är full av lovord:

– I dag skulle jag inte klara mig utan det här verktyget, säger hon. Om jag tidigare kallade tio personer till intervju slutade det oftast med jag anställde 1-2. Nu är det snarare hälften. Jag tycker att jag känner de sökande bättre när de kommer på intervju när jag redan sett dem på film.

Däremot sparar hon inte så mycket tid på att gå igenom ansöknngarna.

– Det tar ungefär lika lång tid ett se videoansökningar som att läsa, säger hon.

Hon kan numera också ta emot spontanansökningar med Yobber.

Peter Rösebergs 10 bästa tips till den som vill göra en bra videoansökan:

Klä dig som inför en vanlig intervju. Dina videosvar blir arbetsgivarens första intryck av dig så klä dig passande för den roll/bransch du söker till.
Ha rätt bakgrund. Tänk på att det är dig arbetsgivaren är intresserad av. Ha gärna en ljus och lugn bakgrund så att det är du som är i fokus.
Rätt ljus. En mörk och grynig bild ger en dålig bild av dig. Se till att miljön är ordentligt upplyst.
Spela in flera gånger tills du blir nöjd. Du kan spela in och titta på ditt resultat, är du inte nöjd så gör bara om. Det du ser är vad vad abetsgivaren kommer att se.
Inga störande ljud. Det är du som ska höras. Gör inspelningen i en lugn miljö. Undvik bakgrundsljud som lekande barn, trafik etc.
Besvara arbetsgivarens faktiska frågor. Eftersom arbetsgivaren inte ställer följdfrågor vid en strukturerad videointervju så är det bra att reflektera över om man besvarat den faktiska frågan.
Motivation & engagemang. En stor fördel för arbetsgivarna vid videorekrytering är att de redan i ansökan för en bra bild av de sökandes personlighet, engagemang och motivation. Tänk alltså även på HUR du besvarar dina frågor.
Förbered dig. Du behöver inte skriva ett manus, men det kan vara praktiskt med några stödord om vad du vill säga så du slipper långa pauser och felsägningar.
Var dig själv. En videointervju är ingen teateraudition. Att förställa sig brukar aldrig vara en väg till framgång. Våga vara dig själv, kommer du vidare till en personlig intervju så ska ju den verifiera och fördjupa arbetsgivarens bild av dig.
Skicka in i god tid före sista ansökningsdag. Många arbetsgivare gör sina urval löpande och det är enklare att synas bland 10 ansökningar än 200.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141