Debatt: Snälla herr Bucht – ta det piano!

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

Regeringen har nedkommit med en livsmedelsstrategi mot 2030. Den visar sig, vid närmare studium, vara en sufflé utan substans.

Och inte blev den påtagligt mer innehållsrik vid tisdagens presskonferens i Lidköping, där ett första 9 punktsprogram presenterades.


Den ärrige dagligvaruveteranen får frossbrytningar vid blotta tanken på ökad styrning av branschens frågor. Varje gång den politiska ledningen visar intresse för vår bransch, har det gått åt skogen. Historien vimlar av exempel på hur politiken har trasslat till det, försvårat eller fördyrat, i den mån man överhuvudtaget har engagerat sig.


Under hela efterkrigstiden fram emot 80-talet levde vi med rester från krigets tvingande ransoneringar och regleringar, inklusive kravet på 80 procents självförsörjning. Det senare födde tilltäppta gränser, skyhöga gränsskydd, dito matpriser och långvariga prisregleringar.


Hela branschen fungerande utomordentligt illa, volymerna sjönk och folket svor ve och förbannelse.


Sen följde en tid av tillnyktring och ökad frihetsgrad för branschen, i spåren av Berlinmurens fall och EU-inträdet. Gränserna öppnades, matmomsen anpassades till europeisk snittnivå och stor- och lågprisbutiker fick tillträde till de lokala marknaderna. Matpriserna sjönk (relativt) och volymerna ökade.


Så snälla herr Bucht: Ta det piano! Håll dig och dina kollegor så långt borta det bara går! Det finns ingen quick fix som löser alla problem och gör alla intressenter nöjda, det är en omöjlig ekvation. Bönderna kommer att bli förbannade, industrin är redan missnöjd innan de skarpa förslagen kommit, handeln kommer att få skäll av konsumenter och kvällspress, för att inte tala om miljöintressena.


Eller förresten, du kanske har lösningarna på alla eviga frågor? Vi kan ju testa med landsbygdshandelns urgamla (och minst sagt skäliga) önskemål för att säkerställa långsiktig service: Utbyggt glesbygdsstöd, kommunal upphandling från lokala butiker, skälig ersättning från statliga ombudsbolag som Systembolaget, Posten och Apoteket.


Här har du chansen att väldigt enkelt göra något konkret för en utsatt del av dagligvaruhandeln för att säkerställa fortsatt service på landsbygden. Ta den till att börja med!


Nils Eric NäslundHåll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Netto Sverige jagar marknadsandelar

Efter vd-bytet satsar Netto på den svenska marknaden. Satsningen innebär bland annat etablering av nya butiker och att ta marknadsandelar från Axfood.

Amazon Fresh butiken har öppnat men Amazon Go får vänta

Vinylskivorna gör comeback i matbutiken

Axfood investerar i hämtskåp

Driftstödet är räddningen i småländska Häradsbäck

Det har varit si och så med lönsamheten och den lilla butiken i småländska Häradsbäck har levt med ”kniven mot strupen” i många år.

Nationellt råd för livsmedelstrategi samlas för första gången

I dag samlas branschkunniga för att ge regeringen råd i genomförandet av strategin.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas dagligen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

På nytt jobb: Spansk vd till Skånemejerier

Arkiv

Stockholm får förpackningsfri matbutik

I slutet av sommaren öppnar Mathias Östlund och Naomi Glinn en förpackningsfri matbutik på Södermalm i Stockholm. – Vi vill erbjuda ett miljövänligt alternativ till de etablerade matvarujättarna, säger Mathias Östlund.

Köttutredningen växer i Brasilien

Ytterligare tre livsmedelsanläggningar har förbjudits produktion i kölvattnet av den stora köttskandalen i Brasilien.

Coop startar e-handel i norr

Snabb wifi-utrullning i Axfoods butiker

Mathem öppnar tredje lagret

DHI: Svagare än förväntat

Försäljningen i landets dagligvarubutiker minskade med 1,2 procent i februari. I fasta, kalenderkorrigerade priser, ökade försäljningen dock något, enligt dagens Detaljhandelsindex, DHI.

Mjölk och ägg kvar i Krav-topp

Fler ägg-, gris- och slaktkycklingproducenter har anslutit sig till Krav. Och snart blir det fler mjölkkor också.

Lönsamma rekryteringar - hur mycket kostar det dig att tappa talangerna?

Matpriskollen: "Även jag trillade dit"

Bland förra veckans erbjudanden i veckobladen fann Ulf Mazur på Matpriskollen Willys billiga chokladkakor mest lockande.

Så går det i aktietävlingen

Nio lastbilar brann utanför Icas centrallager

Minst nio lastbilar fattade eld på parkeringen intill Icas centrallager i Kungälv nära Göteborg under natten mot söndag. Polisen inleder en utredning om mordbrand.

Ledare: Våga pröva samarbete

Datema i samarbete med Diebold Nixdorf

Det svenska mjukvaruföretaget Datema, som bland annat utvecklar självskanningslösningar, ska samarbeta med den amerikanska jätten Diebold Nixdorf.

Ny fusion dubblar Linas Matkasses omsättning i Norge

Dotterbolaget till Linas Matkasse, Adams Matkasse, går ihop med matkasseaktören Godlevert.no och dubblerar omsättning och antal kunder i Norge.

Willys öppnar i Oskarshamn

På torsdag öppnar Willys sin 199:e butik i Oskarshamn. Butiken, med 30 anställda, kommer bland annat att satsa på färskvaror, ekologiskt och e-handel.

Håll koll på arbetsmiljön!

Kassa och lager är utsatta områden när det gäller belastningsskador för butikspersonal.

Här är årets grilltrender

Icas årliga grillrapport visar bland annat att 81 procent av befolkningen vill lägga mer lokalproducerat på grillen i år.

EU-myndighet granskar sockret

På nytt jobb: Han tar över Coop Forum i Visby

Orklabolag utsett till Årets leverantör

Lidls ombyggnadsrace fortsätter

Coop Nord köper Icabutik i Umeå

Svenskar älskar svenskt kött

Konsumenten vill ha mer vitt och grönt på grillen

Coop Furulund säger upp alla anställda

Ica vann Gyllene Lådan

Så påverkar fem trender nordiska dagligvaruhandeln

Ica sponsrar Special Olympics

"Isolerade händelser bakom köttskandalen"

Sänd till en kollega

0.23