Allt fler unga väljer bort kött

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Men när man äter kött ska det helst vara svenskt, visar en ny undersökning från Ungdomsbarometern.

Ungefär var fjärde ungdom i Sverige väljer att äta vegetariskt i någon utsträckning, även om man också äter kött ibland. Andelen som identifierar sig som vegetarianer har ökat från 3 procent 2009, till dagens 9 procent. Tittar man bara på gruppen unga kvinnor ligger andelen vegetarianer idag på 13 procent.

Det visar Ungdomsbarometerns undersökning om kost och hälsa, där attityden till kött stod i centrum. Totalt deltog knappt 16 000 ungdomar mellan 15-24 i undersökningen, som gjordes i oktober 2016.

Jämfört med 2009 då analysföretaget såg att orsaken till att man valt vegetarianism främst berodde på ett intresse för djurrätt, lägger vegetarianerna i dag även till miljö, hälsa och hållbarhet till anledningarna.

Samtidigt visar undersökningen att ungdomarna som äter kött gärna väljer svenskt – cirka 70 procent tycker att det är viktigt att köttet är svenskt. En av slutsatserna i undersökningen pekar på att ungdomar i dag gör medvetna val. Helst inhämtar man information från vänner och nätförebilder, snarare än från forskare och experter.

Enligt Elisabet Qvarford, vd för Svenskt Kött, kommer undersökningens resultat ligga till grund för hur man framöver ska vända sig till ungdomar.

– Den här trenden har vi sett under några år. Samtidigt går inte totalkonsumtionen av kött ner i Sverige och det återstår att se hur stor andel av ungdomarna som är vegetarianer om tio år. Trender växlar, säger hon till Land Lantbruk.

Food-supply.se


Håll dig uppdaterad med Fri Köpenskap
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu
Plus

Ameera Khan har laddat Willys inför årets matfest

– Det är lite som jul, säger den 24-åriga butikschefen om den muslimska högtiden.

Plus

Föredömligt med stor potential

Polarbröd investerar miljoner i bageri

Lanthandeln kan tvingas stänga

Livsmedelsstrategin klubbades igenom

På nytt jobb: Han är ny styrelseordförande i Vitamin Well

Almedalen: Hur hållbar är skollunchen?

Arkiv

Arla åker på extraskatt

Plus

Axfood och Bergendahls ökar enligt Dagligvarukartan 2017

Butiken slutar helt med plastkassar

När många aktörer börjat ta betalt för påsarna valde den här butiken att göra sig av med dem.

Plus

Förstå digitaliseringens möjligheter i butiken

Gräsrotsfinansierat kooperativ för bra mat

Den 20 maj invigdes livsmedelsbutiken Matkooperativet på 100 kvadratmeter mitt i centrala Helsingborg. Projektet blev verklighet med hjälp av gräsrotsfinansiering.

På nytt jobb: Hon lämnar finska matjätten

Miljöministern vill se mer pant

Tredje butiken invigd

Tyska livsmedelshandeln förväntas öka kraftigt

Regeringen i utspel om alkoglass

Nytt delbetänkande lämnar förslag om att alkoglass ska likställas med alkoholhaltig dryck och regleras därefter.

På nytt jobb: Han tar vd-stolen i Eurocash

Kik in på Coops e-handelslager

Trio till Matsmart

HUI skriver ner prognosen

4

Slakteriet sålde olagligt hästkött

Svenskt slakteri förfalskade stämplar och sålde olagligt kött.

Butiken fräschas upp med nya frysar

Här är butiken som gör sushisuccé

Tre ton kött ska förstöras

LRF positiva till livsmedelsstrategin

Coop ändrar sitt poängsystem - igen

På nytt jobb: Linas Matkasse får ny vd

Han har Göteborgs nöjdaste kunder

Plus

Sju råd för bättre möten mellan säljare och butik

Aromer från Norrland kan bli framtidsbransch

Handeln presenterar förslag till politikerna

Räddad frukt till final

Nyrenovering i Alfta

Nu är läroboken om konsumentbeteende här

Ny butik vid E18

Sänd till en kollega

0.142