23948sdkhjf

Livsmedelsverket spårar brasilianskt kött

Kommunernas livsmedelskontrollanter har fått information om det skämda och smittade köttet från Brasilien och arbetar för fullt med att spåra det.

En rad personer har gripits och anställda vid Brasiliens lantbruksdepartement har sparkats, misstänkta för inblandning i köttbluffen som skakat om både Brasilien och köttimporterande länder världen över, inte minst Sverige, den senaste veckan. Köttet är dock importerat långt innan den brasilianska köttskandalen rullades upp. Och långt innan den brasilianska anläggningen stoppades för export till EU.

Livsmedelsverket skriver i ett pressmeddelande att köttet har importerats av ett svenskt livsmedelsföretag innan handelsförbudet till EU infördes. Det har sedan sålts vidare i Sverige, framförallt till grossister och restauranger.
– Företag som handlar med mat ansvarar för att den är bra och säker att äta. Vi tar reda på var köttet hamnat. Det gör vi genom att företagen spårar det under överinseende av livsmedelskontrollen, säger Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket. Fyra brasilianska produktionsanläggningar för kött och köttprodukter får inte längre exportera livsmedel till EU. Företag i flera kommuner har köpt kött som ursprungligen kommer från ett av de brasilianska företagen. Livsmedelsverket och kommunerna arbetar nu med att se till att köttet inte når konsument. Svenska företag som har kött eller köttprodukter från Brasilien i lager kan kontrollera ifall det kommer från någon av anläggningarna.

Ursprungsmärkning av nötkött
  • För nötkött finns speciella regler med krav på märkning med ursprung. Om varan är märkt med "Ursprung Sverige" betyder det att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige. Om importerat kött mals till köttfärs i en butik i Sverige får den alltså inte heta "svensk köttfärs " eller vara märkt med svensk flagga.
  • Brasilien är världens största köttproducent som varje år exporterar framför allt nötkött och kyckling till ett värde av motsvarande över 105 miljarder kronor världen över.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094