23948sdkhjf

Små butiker slarvar med butiksvågarna

I stickprovskontroller som myndigheten Swedac utfört visar det sig att missvisande vågar är vanligt förekommande och värst är det bland de små aktörerna

I de affärer som har upp till två vågar är det bara 28 procent av vågarna som uppfyller kraven, medan 78 procent av vågarna är godkända i affärer som har tio eller fler vågar. Bland alla affärer i undersökningen uppfyller 68 procent av vågarna kraven.

Den främsta anledningen till att de små affärerna är dåliga på att uppfylla kraven på sina vågar är att de inte blivit kontrollerade under de senaste två åren.

– Det är viktigt ur ett konsumentperspektiv att affärer som använder butiksvågar också följer systemet med kontroller. Man kan lita på att en våg som nyligen har kontrollerats väger rätt, säger Mattias Bårström, utredare på Swedac i ett pressmeddelande.

Andra anledningar till att vågar inte blev godkända i Swedacs stickprovsundersökning är att vågen aldrig blev kontrollerad och godkänd innan den togs i bruk eller att vågen inte har kontrollerats efter en reparation.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125