23948sdkhjf

HUI skriver ner prognosen

Handeln kommer att få en något nedsatt tillväxt.

I den nya prognosen som presenterades i tisdags spås den totala detaljhandeln få en tillväxt på 2,5 procent istället för tidigare tänkta 3 procent. Tillväxten kommer alltså gå fortsatt framåt om än i något makligare takt.

HUIs prognos visar att dagligvaruhandelns tillväxt mätt per capita uppvisar en avstannande trend samtidigt som befolkningsökningstakten dämpats något och konkurrensen från restaurangsektorn intensifierats. Samtidigt har prisökningstakten vänt nedåt och HUI bedömer att dagligvaruhandeln kommer att växa med 2,5 procent i löpande priser och 1,0 procent i volym avseende helåret 2017.

Dagligvaruhandelns minskade tillväxt sägs bero på en något avtagande befolkningsökning i kombination och att restaurangbranschens konkurrens intensifieras.

– Tillväxten dämpas bland annat av starka jämförelsetal men också av att flera stora detaljhandelsbranscher ser en allt större andel av försäljningen gå till utländska företag i det nya konkurrenslandskapet säger Michael Cronholm, konsultchef på HUI Research i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095