23948sdkhjf

Gräsrotsfinansierat kooperativ för bra mat

Den 20 maj invigdes livsmedelsbutiken Matkooperativet på 100 kvadratmeter mitt i centrala Helsingborg. Projektet blev verklighet med hjälp av gräsrotsfinansiering.

Det här är butiken som inte vinstmaximerar och som utbildar sina kunder om värdet av komplett, hållbart och närproducerat.

Idéen kommer egentligen från New York där en av initiativtagarna, Hanna Bergström, bott under en tid. I USA är ”crowdfunding” vanligt och där kryllar det av matkooperativ, förklarar medgrundaren William Persson, som studerar till byggingenjör på ”på fritiden”.

När Fri Köpenskap träffar honom några veckor efter invigningen konstaterar han belåtet att de första veckornas försäljningsmål är uppnått. Intresset för hållbara-, ekologiska-, giftfria- och närodlade livsmedel har varit större än förväntat. Människor vill äta bra och säker mat.

– Vi vill skapa en komplett matbutik med mångfald och vettiga priser som täcker normalkonsumentens vardagsbehov. Alla produkter måste vara hållbara och/eller lokalproducerade, allra helst både och. Man ska inte behöva välja mellan svenskt eller ekologiskt. För att bli en del av butiksutbudet måste produkten uppfylla minst två av de tre kraven.

– Om fler handlar sänks priserna. Målet är inte vinstmaximering utan att göra bra mat tillgänglig för fler, säger William Persson.
Projekt Matkooperativet påbörjades i höstas. I dag har det 200 medlemmar. I princip varje dag tillkommer nya. Insatsen är 300 kronor plus 100 kronor i medlemsavgift per år. Från början fanns även möjlighet att ge privata donationer.

För att dra igång verksamheten behövde föreningen 70 000 kronor för att täcka fasta kostnader som hyra och el samt inköp av varor och butiksinredning. Vid deadline den 30 april hade man fått ihop 86 000 kronor plus 100 000 kronor från Helsingborgs kommuns Visionsfond för att göra butiken till en samlingspunkt för debatter, diskussioner och utbildningar om matlagning, miljö, kost och hälsa ur både makro- och mikroperspektiv.

Sortimentet i butiken är en skön blandning av lite av varje.
– Även om utbudet inte är perfekt är det ändå det mest perfekta som vi lyckats hitta, understryker William Persson och botaniserar runt bland produkterna. I en kyldisk finns ett stort utbud av styckat, lokalproducerat kött. Mitt på golvet står träpallar med färska, lokalodlade grönsaker.

I lösviktsautomaterna hittar vi bland annat den närmast utdöda bruna signebönan som återupplivats genom ett EU-projekt. Matkooperativets signebönor odlas på Nils-Börje Nilssons gård i Blekinge. På ett bord finns även grönsaker som är på väg att bli utgångna och som därför säljs till halva priset. Att komma tillrätta med matsvinn är ytterligare en viktig princip.

– Redan från början startade vi ett nätverk med leverantörer som var intressanta. En del av dem hittade vi genom ”Bondens marknad”. Alla våra leverantörer måste redovisa ett hållbarhetstänk, annars tar vi inte in dem. Ryktet har spridit sig och vi får redan förfrågningar från nya leverantörer, berättar William Persson och understryker vikten av att känna till matens ursprung.

Bemanningen i butiken sköts av medlemmarna själva. Engagemanget är frivilligt och alla jobbar gratis. Den enda lön som ”utbetalas” är 20 procents rabatt på de egna inköpen i butiken. Ansökan om att få arbeta ett pass görs online och det kortaste arbetspasset är tre timmar. All dokumentation och kommunikation är öppen för alla online för Matkooperativet tycker att det är viktigt med transparens.

– Hittills har det inte varit några problem med att fylla arbetspassen. Alla hjälps åt och engagemanget har varit fantastiskt. Jag är optimist, det här blir nog bra, säger William 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078