23948sdkhjf

Stärker svensk livsmedelsexport

Regeringskansliet anställer en exportsamordnare med uppgift att hjälpa livsmedelaktörer att nå ut till nya marknader.

I förra veckan klubbade riksdagen en  nationell livsmedelsstrategi, som pekar ut riktningen för den svenska livsmedelspolitiken fram till 2030. Ökad livsmedelsexport är ett uttalat mål.

Sverige ska öka sin livsmedelsexport och Näringsdepartementet skriver i ett pressmeddelande att regeringen stärker arbetet med livsmedelsföretagens exportförmåga och internationalisering genom en rad satsningar, bland annat genom att tillsätta Johan Krallis Anell som exportsamordnare.

- Svenska livsmedel står för hög kvalitet, god djurhållning och låg antibiotikaanvändning - det är värden som allt mer efterfrågas globalt. Genom att exportera mera kan Sverige flytta fram positionerna, det är viktigt för jobben och en hållbar tillväxt. De svenska företagens exportförmåga måste stärkas och därför tillsätter regeringen Johan Krallis Anell som exportsamordnare, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Johan Krallis Anell kommer närmast från Livsmedelsföretagen där han var CSR-, hållbarhets- och delbranschansvarig. Han har tidigare även arbetat inom Regeringskansliet på Landsbygdsdepartementet.

- Exportåtgärderna i kombination med våra satsningar på forskning och innovation kommer att bidra till att stärka livsmedelsindustrins internationella konkurrenskraft, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Andra exportsatsningar som regeringen har gjort inom ramen för livsmedelsstrategin är inrättandet av ett samverkansråd som ska öka livsmedelssektorns tillträde till marknader utanför EU samt ett utökat exportprogram med särskilt fokus på små och medelstora företag. 2015 tillsatte regeringen också ett lantbruksråd i Kina och i sommar bildas ett ”Team Sweden Livsmedel”.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062