23948sdkhjf

Svenskt snus i eget bolag

Den internationella tobaksjätten JTI växlar upp på den svenska snusmarknaden och startar bolaget Nordic Snus.

– Det är en nysatsning på snus i Norden, säger marknadsdirektören Jonas Björnum.

På cigarettsidan är JTI stora i Sverige med klassiska varumärken som Blend, Right, John Silver, Camel och Winston. När det gäller snus är företaget mer att betrakta som en uppstickare med en marknadsandel i Sverige på cirka sju procent.

Men för att bättre kunna utmana jätten Swedish Match sätter de nu den svenska snusverksamheten i eget bolag och utökar säljkåren som jobbar mot bland annat dagligvaruhandeln.

– Handeln är våra viktigaste samarbetspartners, säger Jonas Björnum.

Även om Nordic Snus är ett nystartat bolag är flaggskeppet i snussortiment Gustavus av lite äldre märke. Det har tillverkats i fabriken i Vårgårda sedan 2001 och var det första snuset att utmana det gamla monopolet i Sverige. Senare har varumärken som LD och Nordic Storm lanserats.

– Nordic Snus kommer till för att vi bättre och effektivare ska kunna möta behovet från butiker och kedjor när det gäller snusförsäljningen. Vi måste vara snabbfotade för att kunna möta handelns behov, säger Jonas Björnum.
Andrew Shannon, vd för JTI Sweden utvecklar resonemanget:

– I Nordic Snus ser vi en enorm möjlighet att satsa på den svenska marknaden och snus i allmänhet. Det handlar inte bara om att fortsätta producera våra populära snussorter, utan även om att utveckla och vara ännu mer snabbfotade för att kunna leverera på våra konsumenters framtida förväntningar. Något vi har bättre möjlighet att göra under varumärket Nordic Snus samtidigt som vi drar nytta av JTI:s hela styrka och krav på kvalitet, säger han.

– I dag har vi en ganska stor säljkår som säljer hela sortimentet. Nu utökar vi med säljare som enbart säjer i snuskategorin. Vi kommer kunna erbjuda ännu bättre stöd till butiker som säljer våra produkter. Vi vet att det är välkommet från flera handlare som märker av en ökad efterfrågan, säger Jonas Björnum.

Nordic Snus kommer fortsatt att tillverka allt sitt snus i fabriken i Vårgårda, strax norr om Göteborg. Där arbetar i dag ett 50-tal personer och det produceras hundratusentals dosor snus i veckan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078