23948sdkhjf

Alliansen: Anmärkningsvärt

Kritiserar regeringens förslag om nya regler för återvinningen.

Kristina Yngwe (C), vice ordförande i riksdagens jordbruks- och miljöutskott, anser att miljöminister Karolina Skog (MP) ”uppenbart” gått emot riksdagsmajoriteten inför regeringsförslaget om nya regler för återvinningen. Hon frågar också om det överhuvudtaget fanns någon ”genuin vilja” att försöka nå en kompromiss.

I en kommentar till Fri Köpenskap skriver Yngwe att regeringen ”avfärdade höjda mål för insamling och återvinning och ville bara reglera hur insamlingen ska gå till”.

Detta är också vad regeringen föreslår, enligt Yngwe som uppger att miljöministern hävdade att målen inte ska styra.

Enligt jordbruks- och miljöutskottets vice ordförande ansåg Alliansen att miljönyttan måste sättas i första rummet. Insamlingssystem, ersättningar och annat måste utformas utifrån miljömålen som nås.

”När den skiljelinjen blev tydlig, valde Karolina Skog att avbryta samtalen genom att lämna mötet”, skriver Kristina Yngwe som påpekar att Alliansen redan 2014 föreslog höjda miljömål.

”Men regeringen valde att pausa dem och övriga delar av förordningen när de tillträdde”, skriver Yngwe.

Hon berättar att samtalen även rörde andra delar av avfallshanteringen, exempelvis textilier, verksamheters avfall, grovavfall med mera.

”Allt det valde Karolina Skog genom att avbryta samtalen att bortse från”, skriver Yngwe.

Hon berättar att Alliansen vid upprepade tillfällen bad att få se dels förslag på förordningstexter och dels en analys av totala kostnader samt hur de fördelade sig.

”Vi kan ju inte kan ta ställning till allmänna avsikter eller viljeyttringar utan behöver ha konkreta förslag och en bild av vilka kostnader det innebär”, skriver Yngwe.

Hon påpekar att Alliansen inte har fått se och ”än mindre ta ställning till” de detaljer som nu presenteras i regeringspromemorian.

”Det gör ju att man kan fråga sig om det egentligen fanns någon genuin vilja att komma framåt tillsammans och försöka hitta en kompromiss, skriver Kristina Yngwe

Hon skriver att Alliansen ”lämnade omfattande konkreta textförslag på det övergripande dokument som regeringen presenterade". C, L, KD och M bad även regeringen återkomma med motsvarande förslag på ändringar

”Men jag upplevde att det var svårt att få någon tydlig och konkret respons”, skriver Kristina Yngwe som anser att det är anmärkningsvärt att Karolina Skog ”så uppenbart gått emot majoriteten i riksdagen i sin kommunikation”.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078