23948sdkhjf

Ekonomikommentar: Kämpigt 2017 för kooperationen

Nils Eric Näslund kommenterar kooperationens utveckling under året.

Allteftersom siffrorna för Coop Sverige och föreningarna strömmar in, börjar det nu framgå hur verksamheten det gångna året klarat sig i konkurrensen med Ica, Axfood och de andra kedjorna.. Tyvärr är det inte så uppmuntrande läsning, vilket framgår av bifogad sammanställning.

När ungefär 80 procent av Coops omsättning redovisats har omsättningen backat med 1,2 procent och rörelseresultatet med 150 miljoner kronor. De stora föreningar som återstår, Coop Mitt och Coop Norrbotten, kommer sannolikt att förbättra siffrorna något, framför allt beträffande resultatet, men faktum kvarstår att 2017 måste betraktas som en besvikelse.

Utfallet måste ses i skenet av de stora ansträngningar som gjorts de senaste åren, framför allt beträffande upprustning och modernisering av butiksbeståndet. Coop Sverige till exempel anger att man investerat närmare 600 miljoner kronor i butikerna bara under det gångna året. Men nu, när över hälften av butikerna är omgjorda, måste det komma förbättringar både i omsättning och resultat, annars riskerar hela satsningen att bli en generalflopp. Enbart avskrivningsbehoven i företagsgruppen ökar ju med hundratals miljoner kronor per år åtta-tio år framåt.

Det finns optimistiska indikationer i bokslutskommentarerna inom gruppen, som innebär förbättringar både avseende omsättning och resultat, men erfarenheterna från Coop genom åren gör att det är bäst att vänta innan man ropar hej. Optimismen har spirat i rader av årsberättelser under de senaste 25 åren, men det har hittills stannat vid förhoppningar.

Längst ut på plankan just nu står Coop Värmland, som verkligen gått igenom ett stålbad de senaste åren, och som nu tvingas till stora och kostsamma neddragningar i den egna verksamheten. Den nye vd:n uttrycker förhoppningar om lönsam drift från och med 2019, efter förluster på flera hundra miljoner. Det egna kapitalet räcker ett tag till, men sen behövs det svarta siffror. Det är ödets ironi att just den här föreningen under många år var kooperationens golden boy, med siffror som alla andra i företagsgruppen avundades.

Nu rekommenderas alla att ta sig en närmare titt på Coop Norrbotten, som är den i särklass mest lönsamma föreningen, med ett rörelseresultat föregående år på ca 3 procent av omsättningen. Siffrorna för 2017 har inte kommit än. Kanske finns det där lite att hämta för alla och envar…

Det finns också fog för viss kritik av hur siffrorna presenteras inom Coop. Coop Sverige till exempel har ingen riktig årsredovisning, utan en förkortad rapport utan förvaltningsberättelse och de viktiga noter, som närmare förklarar hur siffrorna bakats ihop. Det gör det svårt att närmare analysera bokslutet, och jämföra mellan åren. Och på många håll slarvas det med att klart ange hur stor del av resultatet som kommer från reavinster av försålda fastigheter och verksamheter. Istället ger man ogenerat sken av att hela verksamheten gått strålande, med uppblåsta årsresultat.

Sånt borde man hålla sig för god för i detta extremt publika företag.

Nils Eric Näslund

Artikeln är en del av vårt tema Krönika.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125