23948sdkhjf

Gränshandel utan gräns

Fri Köpenskaps krönikör Nils Eric Näslund om en handel som aldrig verkar ta slut.

Gränshandeln till Norge tycks vara utan gräns. Nu aviseras ytterligare utbyggnad i Strömstad, där man vill utöka butiksytan med 70.000 m2 med sikte på köpsugna norrmän.

Och det tycks vara en kassaskåpssäker verksamhet, risken för att förutsättningarna skulle ändras radikalt är obefintliga.

Några nedslag i verklighetens prisnivåer:
En flaska Johnny Walker på Vinmonopolet: ca 370 kronor I Sverige: 254kronor
Ett kilo rostbiff på Meny i Norge: 400 kronor I Sverige: ca 150 kronor
En liter mellanmjölk på Meny i Norge: 18.50 kronor I Sverige: ca 10 kronor
Marlboro 20-pack på Meny i Norge: 125 kronor I Sverige: ca 65 kronor

Huvudskälet till prisskillnaderna är den norska jordbrukspolitiken, som strängt skyddar den egna näringsgrenen, och inte tillåter några utländska aktörer på spelplanen. Och en viktig konsekvens av den förda politiken är förstås en levande landsbygd, med aktiva jordbrukare som annars skulle spolas ut i det brusande Västerhavet. Där skulle också Sverige ha kunnat befinna sig, om vi inte gått med i EU och om vi bibehållit vårt krav på självförsörjning vid krig eller avspärrning. (Det finns nog ett betydande antal svenskar som skulle föredragit en mer ”norsk” hållning hos oss).

Norge stod vid ett vägval på 90-talet när Sverige gick in i EU, men tackade då nej. Att ta ett steg nu, 25 år senare, skulle leda till ett jordskred på norsk landsbygd, som få norrmän skulle bejaka. Och man har ju haft en god kompensationsmöjlighet i sina oljereserver, som nu byggt upp en förmögenhet på 1.6 miljoner per invånare. Norrmännen är rikast i världen, och har råd med sina jordbrukspriser, vilket inte hindrar att många drygar ut kassan med shoppingresor till ”söte bror”.

Så vad skulle man kunna göra? Ja, det enda är väl restriktivare inköpskvoter, vilket i sin tur skulle kräva en omfattande utbyggnad av kontrollsystemen. Det är inget som stämmer överens med en nordisk syn på önskvärd-statlig-näsa-i-blöt.

Om man till detta lägger tuffare beskattningsregler för alkohol, tobak och bensin/diesel har man en rejäl uppförsbacke mot utjämnade konsumentprisnivåer.
Så det är bara att önska Strömstad, Charlottenberg och andra lycka till i framtiden, risken för bakslag verkar vara nära noll. Jubelkören kan också omfatta Coop Väst, som äger hälften av de största gränshandelsbutikerna utanför Strömstad. Det är Coops i särklass mest lönsamma investering genom alla tider.

Artikeln är en del av vårt tema Krönika.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109