23948sdkhjf

Alla utom Ica i stort projekt för att minska matsvinnet

Tiotalet livsmedelsaktörer deltar i SAMS-projektet som ska resultera i en handbok för donation och dubblat antal donationer av överskottsmat.

Sveriges Stadsmissioner och IVL Svenska Miljöinstitutet har gått ihop med en lång rad livsmedelsaktörer för att öka antalet donationer av överskottsmat. Projektet heter Samarbete mot minskat matsvinn, förkortat SAMS, och målet är högt ställt.

Projektet, som pågår under 2022-2024, genomförs med stöd av Vinnova och ska resultera i en ”Handbok för donation”. Målet är rädda 10 000 ton överskottsmat 2025, att jämföra med 4 500 ton under 2021, och på så sätt accelerera arbetet för att nå det långsiktiga målet om att halvera matsvinnet till 2030.

Deltagare i projektet

  • Axfood
  • Coop
  • Coor
  • Greenfood
  • Jordbruksverket
  • Livsmedelsverket
  • Köttföretagen
  • Livsmedelsföretagen,
  • Martin & Servera
  • Orkla
  • Paulig
  • Potatisodlarna
  • Stockfiller.
  • Frigoscandia
  • Sveriges Stadsmissioner
  • IVL Svenska Miljöinstitutet

I praktiken handlar det bland annat om att utveckla kostnadseffektiv och miljövänlig logistik, bästa metoden för butiksdonationer, undanröja juridiska hinder och testa nya typer av samarbeten. I detta ingår även att testa och utveckla den digitala plattformen ”Saving Food”.

– Samarbetet mellan Sveriges Stadsmissioner och livsmedelsbranschen är ett gott exempel på hur flera aktörer kan dra nytta av varandra och bidra till lösningar inom skilda områden som att minska matsvinnet och matfattigdomen och samtidigt öka resurseffektivitet i livsmedelskedjan. Tvärsektoriellt samarbete är nödvändigt för att lösa dagens klimat- och samhällsfrågor, säger Elvira Molin, på IVL och kansliet för SAMS.

Dagligvarukedjorna Axfood och Coop deltar i projektet liksom en rad aktörer i livsmedelsbranschen som Arla, Greenfood, Paulig och Martin & Servera. Däremot inte dagligvaruhandelns stora dominant Ica.

Frågan om att vara samarbetspartner i projektet gick ut via SAMS-nätverket som Ica inte är med i. Vi kommer givetvis bjuda in bredare till workshops och utvecklingsarbeten, säger Anne Lunde Dinesen, nationell samordnare Stadsmissionens matcentral.

Hon konstaterar att matfattigdomen ökar och har spätts på av kriget i Ukraina och de skenande livsmedelspriserna. 

Därför känns det extra viktigt att tillsammans med aktörer från hela livsmedelskedjan utveckla metoder så att ännu mer mat som idag slängs i stället kan gå till människor i matfattigdom, säger Anne Lunde Dinesen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078