23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Vattenkraftverk

Det finns många medel som vi får vår el från. Det många antagligen tänker på är vindkraftverk, solpaneler, kärnkraftverk och vattenkraftverk. Här kommer fokuset ligga på vattenkraftverk, hur det funkar och både fördelar och nackdelar då sådan fakta är rolig att känna till.

Hur funkar det

Som namnet föreslår drivs ett vattenkraftverk av vatten. Oftast ser de ut ungefär som en damm då de funkar bäst i vatten som strömmar, alltså vatten som inte enbart står stilla. Vattenkraftverket genererar el genom att vattnets fart får olika delar i kraftverket att snurra. Det är självklart många fler små processer som händer i vattenkraftverket än så, men i det stora hela är detta vad som händer. Det finns många olika delar som ingår i ett vattenkraftverk också. Ord såsom generator, turbin, centrifugalpumpar och kraftledningar nämns ofta i samband med detta. En generator skapar el av att vattnet rör på sig, alltså själva friktionen av vattnet gör el tack vare generatorn. Ordet turbin kan man känna igen från vindkraftverk då det är dessa som håller i bladen som snurrar runt. En centrifugalpump transporterar tunna vätskor, alltså den passar perfekt till vatten som är tunt. Till sist är en kraftledning där elen skickas ut.

Fördelar och nackdelar

Det finns en del fördelar men också nackdelar med vattenkraftverk. Något som är väldigt bra är att ett vattenkraftverk kan generera el under hela året och på vilken tid på dygnet som helst, det finns alltså inga restriktioner för när el kan göras. Om man jämför detta med till exempel solpaneler finns det en stor skillnad då dessa endast skapar el när solen är framme och är tillräckligt stark, alltså hela vintern går redan bort. Samma sak gäller för vindkraftverk. För att el ska kunna skapas ska det blåsa en del, vilket det såklart inte alltid gör. Vattenkraftverk är alltså bäst på att alltid generera el av dessa val. Förnybar el är något som man får från vattenkraftverk. Detta innebär att samma vatten skapar el mer än en enda gång. Samma sak gäller för solceller då solen kan skapa och återskapa el själv. Det stämmer dock inte lika bra för vindkraftverk då samma vindpust inte skapar el flera gånger, utan bara en gång. Något som alla dessa alternativ får bra poäng för är att de har en väldigt liten klimatpåverkan. En nackdel är dock att djur, främst fiskar och växter som finns runt om vattnet får det mycket svårare att leva där och det kan till och med leda till att fiskar dödas om de råkar hamna på fel plats. Samma sak gäller för vindkraftverk då exakt samma sak kan hända fast för fåglar istället. Solpaneler däremot har inte detta problem då de inte stör något ekosystem på något sätt. Det finns alltså både bra och dåliga sidor på både vattenkraftverk, vindkraftverk och solpaneler. Alla dessa processer gör så bra de kan för att påverka alla ekosystem så lite som möjligt, vi har inte kommit hundra procent med det ännu men förhoppningsvis händer det i framtiden.

Sänd till en kollega

0.047