23948sdkhjf

Kan e-handeln minska privatbilarnas vägbelastning?

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Klimatfrågan blir allt viktigare. Fler förändringar behöver göras för att vi ska kunna säkra vår och våra barns framtid. I kampen om en renare och mer klimatsmart värld diskuteras många olika lösningar som skulle kunna hjälpa oss att nå våra mål.

E-handeln är en av de stora frågorna. Vi handlar på nätet som aldrig förr. Många tror att detta skulle vara ett bättre och mer klimatsmart alternativ än att åka ut och handla i fysiska butiker, men hur sant är det egentligen?

Troligtvis inte nog i sig självt
En del experter pekar på att den ökade e-handeln inte i sig självt är nog för att minska utsläppen. Det finns potential inom e-handeln, men den logistiken och transporterna behöver bättre lösningar.

Större e-handel betyder fler transporter. Just nu arbetar man bland annat med att fasa ut de gamla bränsledrivna transporterna mot eldrivna, samt att göra dem autonoma.

Man testar även nya elvägar som skulle kunna hjälpa till att minska utsläppen från godstrafik.

De säger även att de privata resorna måste minska över lag för att vi ska kunna få ett mer energieffektivt samhälle.

Det finns dock enkla lösningar på det. Man kan till exempel välja att åka mer kollektivt, välja cykeln istället för bilen, eller dela sin bil med andra.

Ny eller begagnad bil?
Förutom att minska på sina privata resor, skulle man kunna effektivisera sitt resande när man faktiskt måste använda sig av en bil. Elbilar och hybrider blir allt effektivare, men det är inte alla som har råd att köpa dem. Speciellt inte som helt nya. Priserna kommer med stor sannolikhet att sjunka i framtiden, men det finns lösningar för de som inte kan vänta. Man kan till exempel köpa begagnat.

Genom att återanvända gamla modeller i kombination med bildelning skulle man i teorin kunna minska utsläppen och behovet av nytillverkade bilar.

De populäraste märkena inom handeln av begagnade bilar är bland annat Volvo, Saab Volkswagen och Audi. Bland de mest eftertraktade modellerna hittar man bland annat Saab 9-3, Volvo V70, V40 och Ford Kuga.

Delningsekonomi blir allt större
Allt fler väljer att dela saker med varandra, istället för att själv äga dem. Detta gäller allt från cyklar och bilar till hus och lägenheter. Vissa delar eller hyr ut sina kläder till andra. Genom att dela saker, kan man på så vis minska konsumtionen.

En minskad konsumtion betyder att färre produkter behöver tillverkas. När det kommer till bilar, betyder det bland annat färre utsläpp. Delningsekonomin har en otroligt stor potential. Förhoppningsvis kommer den att fortsätta växa ännu mer.

Fler och mindre ordrar
E-handeln har förändrats en hel del de senaste åren. Istället för att beställa stora paket med många varor, väljer man att beställa fler små ordrar med färre varor. Detta kräver att transport- och logistiksystemen ändras, så att de passar våra nya e-handelsvanor.

Drönare ska kunna leverera paket
Genom att använda sig av drönare, skulle man kunna effektivisera transporten av post och hempaket. Man talar först och främst om Last Mile Delivery, alltså den sista sträckan i transporten av din post och dina paket. Med hjälp av dessa drönare, skulle man kunna spara både tid och minska utsläppen.

 

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.067