23948sdkhjf

8 saker du inte visste om världens mest kända oljemålning, Mona Lisa

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Mona Lisa av Leonardo Da Vinci är världens kanske mest kända och ovärderliga tavla, men kände du till de här 8 sakerna om Mona Lisa? Läs mer här.

Mona Lisa av Leonardo Da Vinci är världens kanske mest kända och ovärderliga tavla, men även fast tavlan är så känd så finns det flera intressanta fakta som du kanske inte känner till.

1. Kvinnan i tavlan heter inte Mona Lisa. Kvinnan i tavlan sägs vara Lisa Gherardini. Det ska ha varit Lisas make, italienaren Francesco Del Giocondo som ska ha beställt konstverket av Leonardo da Vinci. Namnet Mona Lisa är en slags översättning av italienska Monna Lisa, som betyder ungefär "My Lady Lisa" eller min älskade Lisa.

2. Tavlan ägs idag av franska staten och hänger på Louvre i Paris, Frankrike. Tavlan är en oljemålning på trä och har måtten 77 x 53 cm. Det är en liten tavla med andra ord, som du säker själv insett om dus ett Mona Lisa på Louvren.

3. En konststöld gjorde Mona Lisa världsberömd. Även fast det under historiens lopp funnits många konststölder så är det få som vet att just en konststöld bidragit till Mona Lisas kändisskap. Under sommaren 1911 så stals Mona Lisa och jakten på konsttjuven och det förlorade mästerverket blev en stor historia i världspressen. När tavlan sedan återfunnits och återvände till Paris och Louvren så var Mona Lisas status i världen ett faktum.

4. Picasso var en av de misstänkta för konststölden av Mona Lisa. Under utredningen av konststölden 1911 så gick utredarna så långt att de till och med utredde och frågade ut konstnären Pablo Picasso om stölden. Även andra konstnärer utreddes men man fann att alla anklagelser mot dem var ogrundade.

5. Visste du att Mona Lisa får brev och kärleksbrev från fans? Det sägs att Mona lista ofta får beundrare att bli galna och göra konstiga saker. Mona Lisa får till och med mångaegna beundrarbrev och fanmails till den grad att Louvren har fått ge henne en egen brevlåda

6. Vad är Mona Lisa värd? När det kommer till värdet på Mona Lisa så är mona Lisa i princip ovärderlig. Även fast det är svårt att tro att den Franska staten skulle sälja tavlan så är den världens överlägste dyraste tavla. När den var ute på en världsturné under 60-talet så försäkrades den till ett värde av 100 miljoner USD. Idag är värdet på den i dagens kurs cirka 782 000 000 dollar.

7. Enligt fransk lagstiftning för av så kan inte Mona Lisa köpas eller säljas då tavlan helt enkelt hör till allmänheten.

8. Det finns en kopia av Mona Lisa på ett museum i Madrid. Man tror att den målats av en av Leonardo Da Vincis elever.

9. Leonardo da Vinci var en mästare när det kom till att använda sig av färger, bara på Mona Lisa så ska han ha använt sig av fler än 30 lagar av färg. Vissa av de lager av färg som användes var så tunna på Mona Lisa att de var tunnare än ett hårstrå.

10. Mona Lisa har utsatts för flera attentat. Tyvärr så för kändisskap inom konstvärlden inte bara bra saker med sig. Under årens lopp så har Mona Lisa utsatts för flera attentat och attacker, vilket är en av anledningarna till varför tavlan idag sitter bakom skottsäkert glas på Louvren i Paris. 

1956 så kastade en man en sten på målningen och samma år så kastade en annan person syra på målningen. Även fast skadorna har reparerats till stor del så ledde bägge attackerna att Mona Lisas skydd förstärkes. Det skottsäkra glaset har skyddat mästerverket mot ytterligare två attacker, en med sprayfärg 1974 och en annan attack med kaffe i 2009.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.125