23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Science-fictionfilmer finns i många former

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Science fiction, även kallat sci fi, har blivit en mer och mer populär genre idag, inte bara hos den yngre generationen utan i alla åldersgrupper.

Många science-fictionfilmer kommer från serier, tv-spel och reklam där inspiration hämtas. Människans nyfikenhet på framtiden och hur den potentiellt sett kan utvecklas gör oss nyfikna.

Vad är science fiction?
Genren science fiction är väldigt komplex och har många dimensioner. Många kanske tänker på filmer som Star Wars när de har science fiction mer, svåra frågeställningar som inte har något svar av framtiden och människans liv på jorden. Det finns ingen solklar definition av science fiction. En generell definition av genren kan förklaras ungefär som att science fiction är utforskandet av människan och dess existens, människans natur och identitet. Att utforska och experimentera med alternativa universum eller samhällen där teknologi och vetenskap ser fundamentalt annorlunda ut än dagens verklighet.

Olika typer av science fiction
Som nämnt ovan är det svårt om inte omöjligt att definiera science fiction, men i filmvärlden kan man dela in science-fictionfilmer i olika teman eller grupper. 

Rymdäventyr är en vanlig typ av sci fi som skulle kunna vara en actionfilm om det inte vore för den övernaturliga miljö den utspelar sig i - Star Wars är ett exempel. 

Samhällskritiska dystopi är en annan typ där framtiden skildras i en dystopisk miljö - Clockwork Orange är ett bra exempel

Postapokalyptiska skildringar är ytterligare en kategori som handlar om planeter eller världar som går under och vi människor måste kämpa för att överleva. Apornas planet är ett exempel på en sådan film. 

Cyberpunk är en annan kategori som är något modernare än de övriga, det utvecklades först under 80-talet. En film inom denna kategori handlar ofta om en framtid där internet, cyborgs eller liknande utgör ett hot mot mänskligheten. Den lilla människan behöver slåss för sin överlevnad mot till exempel en stat eller ett mäktigt företag. Matrix är ett exempel.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.064