23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Dör yrket fotograf ut nu?

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Vackra solnedgångar i skymning, grönskande dalar och vackra blommor är inte längre något bara professionella fotografer kan ta bilder av.

Med diverse applikationer kan nästan vem som helst bli proffs på att ta bilder, skapa häftiga videoklipp och redigera ihop kollage som liknar något från en vogue-tidning. Det krävs endast en sak utöver applikationerna för att bli fotograf idag - men vilka konsekvenser får det egentligen för dig och för samhället rent generellt?

Mobilens intågande
Antigen har du eller någon av dina vänner en av de populära sociala medierna där du kan lägga ut bilder eller filmmaterial. Vänner, familj och andra kan, allt efter hur öppen profil du väljer att ha, se dina bilder, kommentera och så vidare. Det är inte bara ett bra sätt att hålla kontakt, utan även ett utmärkt sätt att träffa nya vänner. Det enda du behöver utöver applikationen är en digitalkamera. Eller vänta lite, det behöver du faktiskt inte heller, det vill säga om du har en mobiltelefon med en bra kamera - vilket de flesta har idag.

Mobiltelefoner kan till stor del ersätta digitalkamerorna oavsett vilken modell det handlar om. Låt säga en iPhone xs som exempelvis tar utmärkta bilder. Det finns givetvis många andra mobiler som också tar fina bilder och ska spela in högklassiga filmklipp, det gör i princip alla nya mobiler som kommer ut på marknaden idag. Det är positivt för konsumenterna eftersom de alltid vet att oavsett vilken typ av mobil de köper så får de alltid en bra kamera med på köpet.

Kunskap är en avgörande faktor
Men nu när alla själva kan ta proffsiga porträtter och familjefotografier, utan att behöva anlita en fotograf, så kan man fråga sig om yrket kommer att dö ut. Det är en klurig fråga. För den kan besvaras på olika sätt. Det är givetvis så att fotografier som klassfoton eller passfoton bara kan tas av en professionell fotograf. Det beror egentligen inte på att gemene man saknar den utrustning som krävs för att ta ett professionellt fotografi. Det som saknas är istället kunskapen om hur bilden ska vara.

Det är nämligen så att exempelvis ett passfotografi ska leva upp till en rad olika krav, för att bli godkänt. Vad gäller ett klassfotografi behövs kunskap om exempelvis gestaltisk utformning för att kunna skapa en fin och proper bild, där alla personer syns och hälften av personerna på bilden inte blundar. Därutöver finns det en hel uppsjö med olika jobb som kräver specialistkunskap som exempelvis naturfotograf eller bildbearbetning med modefotografi och så vidare. När allt kommer omkring blir inte fotografyrket hotat av mobiltelefonens kameror, inte ännu i alla fall.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.062