23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Rullator:

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

En rullator är ett hjälpmedel till för dem som inte kan gå eller stå själv.

En rullator brukar ha tre eller fyra hjul och oftast en sits så att en person kan sätta sig ner och vila om hen inte orkar gå mer. Det brukar också finnas en korg för personens saker.

I slutet av 1970-talet uppfann Aina Wifalk den första rullatorn, den första versionen var med fyra hjul varav två av dem som roterar uppfanns av företaget Etac AB, i början av 1980 talet. Rullatorn kom ifrån England och kom till Sverige under 1970-talet. Det har funnits flera olika varianter genom åren och under 1990-talet utvecklades en rullator med körhandtag som har broms och en uppfällbar sits. Den utvecklades av Dolomite AB. Under en 30-årsperiod har Dolomite AB utvecklat flera olika varianter för ca 2,5 miljarder kronor. Det finns också elrullstol, som man sitter på och körs genom el.

En rullator kostar ca 2000-4000 kr. När man ska köpa en rullator är det viktigt och veta vad för rullator man köper. En rullator ska inte väga för mycket, vara lätt och fälla ihop. Om du ska ha en inomhus rullator är det bättre och inte ha stora hjul då det kan vara ivägen. Ska du ha en utomhus rullator är det bättre om du har en rullator som kan tåla ojämna underlag. Det finns olika storlekar, olika färger, olika varianter.

Rullator lopp
I Norge, Oslo har dem haft ett rullator lopp sedan år 2013. Som lyckades väldigt bra. Det gav Sofia Tillman i Göteborg en ide. Tillman arrangerade ett rullator lopp i Göteborg för alla äldre med rullator. För att visa deras stad att äldre också spelar roll och att det är viktigt med hjälpmedel i deras vardag.

Vilket är en väldigt fin sak att göra då äldre inte har så mycket fritid och inte kan ta sig någonstans utan sina hjälpmedel. Jag tror att alla äldre eller folk som behöver hjälpmedel i vardagen hade gjort allt för att gå en promenad, gå lite vid stranden, gå istället för och ta bussen. De hade nog gjort allt för att få göra sånt vi gör vardagligen.
Utan en rullator hade framförallt äldre fått det svårt med att förflytta sig. En rullator underlättar så mycket för de som inte har lätt och stå eller gå. Det ger också äldre mer frihet, de kommer ut lite oftare och får socialisera sig mer.

 

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.062