23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Ökad butikssäkerhet med rätt kassaskåp

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Kassaskåpet används för att låsa in värdesaker, kontanter, dokument och allt annat som måste skyddas, men det gäller att välja ett kassaskåp som har rätt gradering.

Kassaskåp har även olika typer av lås, vara fjärrstyrda, brandskyddade och ha andra viktiga funktioner.

Kassaskåp är egentligen ett mycket brett samlingsbegrepp för skåp som används för att skydda och förvara specifika saker. De flesta medelstora och stora butiker har mer än ett kassaskåp på plats i sina lokaler. Förutom att vara utvecklat för att skydda specifika värdesaker eller kontanter, måste ett kassaskåp vanligtvis vara certifierat och ha ett brandskydd för att kunna försäkras.

Enligt kassaskåpsexperten Butikskassa.com visar certifieringarna hur effektivt stöldskyddet är och alla kassaskåp i Sverige graderas på en skala från I till VII. Försäkringsbolaget kräver att kassaskåpet har en viss gradering för att de ska försäkra för det belopp som motsvarar innehållets värde.

Kassaskåp tillverkas i regel med armerad stålplåt och har isolering i dörr och väggar eftersom det skyddar mot brand samt värme. I Sverige följer brandskyddet standarden NT Fire och skåpet märks med hur många minuter det klarar 927 grader värme utan att innehållet förstörs.

Ett stöldskyddsskåp är ett kassaskåp med certifierat stöldskydd, vilket visar att skåpet har testats mot inbrott. Stöldskyddsskåpet har en lägre nivå än skydd jämfört med ett värdeskåp som är kraftfullare. Det finns även värdeskyddsskåp som liknar stöldskyddsskåp, men som saknar certifiering. Kassaskåp som saknar certifiering kan ändå ge ett gott skydd, samt avskräcka inbrottstjuven eller fördröja stölden. Men det kan vara omöjligt att försäkra värdesaker som förvaras i ocertifierade kassaskåp.

Kassaskåp kan ha nyckellås, men finns även med kodlås och det har många fördelar. Det går till exempel att ställa in tidsfördröjningar som gör att skåpet inte går att öppna direkt efter en upplåsning. Det går även att registrera vem som har öppnat skåpet, eller programmera så att det bara går att öppna under vissa tider eller dagar. Dessutom går det att ha en väktarkod och en del kassaskåp med kodlås larmar automatiskt en larmcentral om man slår in fel siffra innan koden. 

För kontanter som måste deponeras under dagen är ett deponeringsskåp ett bra skydd. Det ger ett visst skydd vid rån, eftersom personalen kan inte öppna skåpet när pengar har deponerats.

Det finns även kassaskåp som är till för att skydda specifika saker som papper, datamedia, nycklar, varor och vapen. Dokumentskåp är till exempel ett kassaskåp som är tillverkat för att skydda papper och det har ett brandskydd på 30 till 120 minuter. Datamediaskåp skyddar saker som CD-skivor, USB-minnen, mobiltelefoner och liknande saker vid brand. Säkerhetsskåp följer den svenska inbrottsklassningen och saknar brandskydd. De används ofta för varor som exempelvis tobak och nycklar.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.047