23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Skillnaden mellan designmöbler och massproducerade möbler

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Det finns möbler och det finns möbler. Skulle man beskriva dem rent funktionellt, alltså som att det är en stol eller ett bord, så är skillnaden inte stor. Men om vi går ner på detaljnivå så är skillnaderna milsvida.

Det är lätt att skilja på en designmöbel och en möbel från ett möbelvaruhus.

Designmöbler och de möbler man hittar på de stora möbelvaruhusen fyller precis samma funktion. Man sitter i stolarna, ligger i sängarna och ställer sin kaffekopp på borden. Men går man närmare än så och tittar på utseende, kvalitet och hållbarhet så märker man stora skillnader.

Det handlar om hantverksmässiga och materialmässiga skillnader men även hur mycket omsorg som lagts i framtagandet av varan. Det är stora skillnader i tidsramarna mellan designade möbler och en möbel som massproducerats.

Kvalitet och kvantitet
Möbelvaruhusen satsar på kvantitet framför kvalitet, det märks när man synar varorna i sömmarna. Det märks även på hur välbyggda produkterna är. Carl Hansen & Son går emot den trenden. Det danska möbeldesignföretaget har flera klassiska möbler i sin kollektion. Deras stolar som CH25 och CH26 är eftertraktade mästerverk.

Många av de klassiker som Hans J. Wenger designade för företaget på 1940 och 50-talet har nu fått ett andra liv med hjälp av designern Ilse Crawfords list och kunnande. Resultatet är moderna klassiker som gör sig lika bra i lobbyn på boutiquehotellet som i vardagsrummet i familjehemmet.

Dyrare men håller längre
Designmöbler är ofta dyrare än om du handlar från ett av de stora möbelvaruhusen. Det beror dels på att de är dyrare att ta fram och tillverkas i lägre upplagor. Men även då materialen som används är av högre kvalitet och att hantverket som ligger bakom är på mästarnivå. Detta är möbler man köper en gång i livet. Sen lever de sida vid sida med dig tills de en dag tas över av en ny generation.

På detta vis så slipper du köpa nytt om tre år när din möbelvaruhusmöbel börjat se tråkig ut eller modet ändrat sig. På så sätt blir det kanske inte så mycket dyrare, om du håller en CH25-stol mot en massproducerad stol som ska bytas ut tio gånger de närmsta 30 åren.

Att köpa designmöbler är något av en investering. Vissa av dem ökar snarare i värde efter några år än att minska. Även om värdet inte går upp så tappar de i alla fall inte lika snabbt som andra möbler.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.064