23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Höginkomsttagare jagar billiga varor vid gränshandel

Gränshandlaren mellan Sverige och Norge fortsätter att öka. Nu ser man dock en helt ny trend bland de kunder som åker över gränsen. Höginkomsttagaren är den grupp som nu jagar billiga varor.

En av DNB:s senaste rapporter som studerat bland annat kortförbrukningen hos deras två miljoner personkunder påvisar nu att ny trend sätts hos gränshandlaren. Det är inte bara den klassiska ”harry kunden” som tar sig över gränsen. Efter oktober månads resultat visar nu nya tal på att kortförbrukningen på svenska gränsen numera kommit tillbaka och ligger på samma nivå som tiden före pandemin 2019. ”Harrykunden” är dock inte den största kundgruppen.

Det har alltid varit ett stort prat om att det endast är gränskommunernas invånare som satt som en vardagsrutin att tar sig över gränsen  den s.k ”Harrykunden” . De är inte längre den största kundgruppen utan faktum är att även de som bor längre bort i både Oslo och Bærum (mer än 1 timmes resväg) och dessutom med högre inkomst som tydligast ökat.  De är inte bara längre en ”koselig tur” utan nu jagar även dem de billiga varorna och spenderar mer pengar i gränskommunerna. De höga bensinpriserna gör att ”harryturen” inte blir lika lönsam, då många har som tidigare samt att många generellt har det tuffare ekonomisk, även de med högre inkomst, vill nu turen löna sig.

Detta kan nu visa sig bli en ny handelstrend för tiden framöver.

Gränshandelskunden har delats in i grupperna låg, mellan och hög inkomsttagare och vanligtvis är det de två första som varit dominanta handlare men sedan oktober är det kunden med högst inkomst som toppat handelskurvan.

Deras kortförbrukning ökade med hela +36% för september vilket är den högsta ökningen i gruppen. Generellt ser man en ökning i de två lägre grupperna också men inte i samma höga takt.

Dessa positiva tal kan även ledningen för Strömstad Shoppingcenter bekräfta.

"- Vårt första halvår låg vi med över +12% i omsättningsökning mot rekordåret 2019. Av de två månader som är kvar i årets nu sista kvartal kan vi bekräfta att 2022 kommer bli rekordår för Strömstad Shoppingcenter både för omsättning och besökstal. Framtill sista oktober har centret en omsättningsökning på hela +29% från 2019 och 86% av besökarna handlar i centret vilket är en fantastisk utveckling.  Vi ser också de senaste veckorna en förändring i P-huset med mer norsk registrerade bilar, kommenterar Mia Danielsson centerchef Strömstad Shoppingcenter.

Källor: DNB innsiktsteam Norge  nov 2022

Remix Consulting A/S
Henrik Ibsens gate 28
0255 Oslo
Oslo
Norge

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.078