23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

COMEBACK för gränshandeln

Utvecklingen i gränshandeln har varit betydligt starkare än utvecklingen i övriga detaljhandel i Sverige i årtionde. Vi kan nu se att våra norska grannar även fortsättningsvis driver denna utveckling framåt.

Under pandemin drabbades denna handel av mycket speciella restriktioner, och för vissa glesbygdskommuner spelar gränshandeln en helt avgörande betydelse.

Nu ser vi en comeback i gränshandeln och därför är det intressant att se vad konsumenterna nu gör och om tidigare shoppingvanor återupptas. För om vi tittar på de historiska siffrorna för gränshandeln, var handeln för dagsutflykter utomlands så hög som 16 miljarder i det som kallas rekordåret 2019 (SCB Norge).  SCB Norge publicerade nu de officiella siffrorna för första kvartalet 2022 och det stämmer väl överens med den analys som DNB publicerade i maj månad. De registrerade 856 000 dagsutflykter och en kortanvändning på 1,5 miljarder. Statistiska centralbyråns siffror visar att norrmännen åkte på cirka 1 miljon dagsresor under första kvartalet 2022, jämfört med två miljoner dagsresor över gränsen 2019.

När norrmän tar en tur över gränsen är det med målet att handla billigare. Att det nu handlas i snitt
med 2 000 nok på varje shoppingresa under första kvartalet 2022 visar att de som gör resan har samma konsumtion som på varje shoppingresa under första kvartalet 2019.

Vi ser också att konkurrensen växer och för den fortsatta utvecklingen är det viktigt att handlarna inte bara ser till sitt eget butiksutbud utan även tittar på platsens attraktionskraft och kundens helhetsupplevelse. Här finns desutom öppningar för samarbeten med övriga aktörer i besöksnäringen för att utveckla framtida gränshandel.

Strömstad Shoppingcenter tog en risk under pandemin och satsade på etableringen av Hyperbowling i kombination med centrets restaurang just för att ge kunderna en upplevelse samtidigt som de kommer till Strömstad. Här kan du läsa mer om det

Under pandemin har Strömstad som gränshandelskommun också stärkt sin position och har drygt hälften av all handel av dagsutflykter utomlands (SCB Norge).

Remix ser lösningarna och kan gränshandeln
Vi har haft nöjet att utveckla spännande lösningar inom köpcentrumbranschen i årtionden, och har bidragit till att många detaljhandelskoncept ser dagens ljus. Ur en fastighetsutvecklares perspektiv kan rätt butik göra skillnad för fastighetens utveckling och för butikerna är rätt läge mycket viktigt. Detta i kombination med innovativa marknadsföringslösningar som skapar nya möjligheter och här är Remix Consulting din konsult innom Retail, fastighet och Marknadsföring.

www.remixconsulting.com

Kilder; SSB, SCB, DNB

Remix Consulting A/S
Henrik Ibsens gate 28
0255 Oslo
Oslo
Norge

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.032