23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Marknadstester igång för ny innovativ hälla-i-pantmaskin

Den nya pantmaskinen TOMRA R2 för återvinning av PET-flaskor och burkar har nu börjat marknadstestas i utvalda butiker i fyra europeiska länder, meddelar TOMRA – världsledande inom automatiserad returhantering. TOMRA R2 tar ett kliv framåt vad gäller användarvänlighet och design vad gäller pantning, den passar även mindre butiker och omdefinierar hur en pantmaskin ser ut och känns.

Marknadstesterna sker i ett antal butiker i Sverige, Norge, Finland och Tyskland. Resultatet av dessa marknadstester kommer att användas för att ytterligare förfina produkten innan den officiella lanseringen i september 2024. I Sverige har de första två TOMRA R2 installerats på ICA Maxi i Häggvik och på Willys i Veddesta. Den tredje testinstallationen sker nu under våren på nya Coop Östra Station i Umeå. 

TOMRA R2 kommer att vara den andra i serien av företagets pantmaskiner med ”hälla-i-funktion”, som gör det möjligt för konsumenterna att panta hela påsar på en gång, i stället för en PET-flaska och burk i taget. Den första produkten, TOMRA R1, nådde i januari 500 installationer i 16 länder. TOMRA R1 är designad för butiker med stora pantvolymer, medan TOMRA R2s vägghängda frontenhet och kompakta huvudenhet minimerar behovet av utrymme i butiken, vilket gör den lämplig för fler butiker, även av mindre storlek. TOMRA R2 förhandsvisades på 2023 års EuroShop, världens största detaljhandelsmässa. 

”Vi är glada över att få möjligheten att testa TOMRA R2 live på marknaden tillsammans med våra återförsäljarpartners. Tänk på den som en banbrytare inom pantning, som erbjuder en snabb och tillfredsställande pantupplevelse och som möter behoven och förväntningarna hos dagens upptagna återförsäljare och konsumenter. Den gör det ännu enklare och mer motiverande att bidra till återvinning.”
Jonas Døvik, produktchef för hälla-i-lösningar på TOMRA Collection

TOMRA R2s funktioner i detalj

Den mest synliga nyheten med TOMRA R2 är den nya minimalistiska designen, med en väggmonterad och kompakt frontenhet synlig för konsumenten. Förutom att ge pantmaskiner ett estetiskt uppsving, minimerar den användningen av värdefullt utrymme i butikerna. All åtkomst för service och rengöring av TOMRA R2 sker bakom väggen, i bakrummet i stället för i den livliga butiksmiljön. Detta gör det enklare för butikspersonalen att ostört utföra sina arbetsuppgifter, såsom rengöring och tömning av pantkärl. Eftersom allt kan skötas från bakrummet besparar det personalen både tid och ansträngning. 

Enkel installation

TOMRA R2 är kompatibel med TOMRAs nuvarande bakrumslösningar (inklusive MultiPac 2 och EasyPac). Detta gör det möjligt för återförsäljare att återanvända sina befintliga bakrumsskåp, vilket maximerar livslängden för den utrustning de redan har och minskar investeringen som krävs för att erbjuda sina kunder ”hälla-i-pantning”. Kompatibiliteten med alla dessa bakrumslösningar innebär också att TOMRA R2 erbjuder mer flexibilitet och kan passa bakrum med olika layouter, utan att behöva byggas om. 

Med tillgänglighet i åtanke

TOMRA R2 är också designad med tanke på inkludering och tillgänglighet. Maskinen har en användarvänlig design, med lågt placerad skärm och överhängande inmatning, en närhetssensor, en taktil yta och ett grafiskt användargränssnitt utrustat med större kontrast anpassat för personer med synnedsättning – vilket gör maskinen enklare att nå och använda. TOMRA R2 stöder också beröringsfri användning med ett helautomatiskt lock. 

”Hälla-i-funktionen” lockar kunder

TOMRAs ”hälla-i-pantmaskiner” har visat sig locka kunder och i genomsnitt ser butikerna en ökning på 33% vad gäller pantsessioner och en ökning på 86% i pantvolym. En nyligen genomförd kundundersökning fann också att 87% av de som pantar spenderar sin pantpeng i butiken – vilket visar att en högkvalitativ pantupplevelse kan locka kunder, som i sin tur bidrar till butikens intäkter. Att hälla hela påsar med pant i stället för att hantera flaskorna och burkarna en och en, gör det snabbt och effektivt att panta. Samtidigt som man undviker att bli kladdig om händerna. 

​Butiker är välkommen att kontakta TOMRA för att boka en demonstration av den nya TOMRA R2 med ”hälla-i-funktion”.

Läs mer om TOMRA R2 här.

Länk till filmer och högupplösta bilder.

Följ oss på Instagram och Facebook.

Kontaktpersoner TOMRA Systems AB:
Johan Vanerell
Managing Director
johan.vanerell@tomra.com
073-077 50 42

Andreas Fröberg
Sales Manager
andreas.froberg@tomra.com 
076-045 41 92

TOMRA Systems AB
Allmänningsvägen 75
176 76 Järfälla
Sollentuna kommun
Sverige

Kontaktperson

HS
Helena Söderberg
Marknadskoordinator
+46 0722079714 helena.soderberg@tomra.com

Sänd till en kollega

0.047