23948sdkhjf

Coopföreningen rusade – ökade tredubbelt mot marknaden

Ett bra år, så sammanfattar Coop Värmland 2022. Föreningen ökade sin omsättning med hela 17,1 procent, mer än tre gånger så mycket som marknaden.

Efter ett antal tuffa år kan Coop Värmland för 2022 redovisa starka siffror. Omsättningen ökade med 490 miljoner kronor till 3,35 miljarder, en ökning med 17,1 procent.

Föreningen uppvisade ett positivt rörelseresultat på 5,9 miljoner kronor. Ett ordentligt kliv upp från förluståret 2019. De mellanliggande åren har resultatet dopats av reavinster från fastighetsförsäljningar, främst Tullholmen i Karlstad.

Coop Värmland kan också glädja sig år 1,2 miljoner fler kundbesök än föregående år, och 4 400 nya medlemmar.

– Framgångarna är resultatet av ett lagarbete tillsammans med våra medlemmar, förtroendevalda, styrelse, ledning och 1 200 medarbetare. Tillsammans kan vi äntligen fira viktiga delsegrar efter ett antal tuffa och kämpiga år för föreningen, säger Coop Värmlands vd Anneli Borg i en kommentar.

En annan bidragande orsak till tillväxten är gränshandelns återkomst under året, där Coop Värmlands helägda dotterbolag Gränsköp Värmland driver två Maximatbutiker, i Charlottenberg och Töcksfors. Även uppsvinget för lågpris har legat lågpriskedja Pekås i fatet. Båda kedjorna redovisar stora resultatförbättringar.

Bland de vanliga Coopbutikerna i föreningen har ett antal förbättrat sina resultat, medan andra har fortsatta utmaningar, skriver föreningen.

Omsättningsökningen innebär att föreningens marknadsandel i Värmland ökade rill 43,3 procent (42,0)

– Under ett utmanande år har vi tillsammans lyckats uppnå en av branschens starkaste kooperativa marknadsandelar där antalet medlemmar ökar för fjärde året i rad. Lägger vi sedan till det ökande antalet kundbesök i kombination med ett starkt eget kapital törs vi vara optimistiska inför framtiden, säger Anneli Borg Lundgren.

Under året öppnades den nya butiken på Tullholmen i Karlstad och en större ombyggnad genomfördes på 40-årsjubilerande Stora Coop Bergvik.

Större investeringar genomfördes också på butikerna i Sysslebäck, Lesjöfors, Högboda och Skillingmark. Totalt uppgick investeringarna till 57 miljoner kronor (47).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062