23948sdkhjf

Därför stiger svenska matpriser mer än norska

Den svaga kronan förklarar inte varför priserna stiger mer i Sverige än i Norge.

Valutautvecklingen kan till viss del förklara varför matpriserna i Sverige stiger betydligt mer jämfört med Finland och Danmark. Den svaga kronan gör att det blir dyrare att importera från länder där valutan ökat i värde jämfört med den svenska. 

Men fram till och med februari har den norska valutan sjunkit med runt 7 procent mot den svenska. Samtidigt var matprisinflationen i februari 8,7 procent i Norge jämfört med 21,6 procent i Sverige, rapporterar TT

En förklaring är att det i Norge bara finns två förhandlingsfönster per år då leverantörerna kan justera priserna mot livsmedelsbutikerna. Det ena är 1 februari, men då valde Norges näst största livsmedelskedja, lågpriskedjan Kiwi, att inte höja priserna trots högre priser från leverantörerna. Något som tvingade andra kedjor att göra samma sak. 

En annan förklaring är Norges jordbrukspolitik. Landet har stora tullmurar på jordbruksprodukter och inhemska miljardstöd till lantbrukare. 

– På grund av vår jordbrukspolitik är vi mer avskärmade från internationella prissvängningar. De slår inte igenom lika mycket här. Men avskärmningen innebär också att de norska priserna vanligtvis ligger mycket högre än i Sverige och Danmark, säger Bendik Solum Whist, livsmedelsexpert på den norska arbetsgivarorganisationen Virke, till TT.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08