23948sdkhjf

KF gjorde miljardvinst på försäljningen av butikerna – nu återstår 11

KF:s rörelseresultat ökade kraftigt under 2022 på grund av försäljningen av drygt 300 butiker till konsumentföreningarna. Nu återstår de 11 butikerna i Coop Halland att sälja.

KF:s omsättning sjönk under 2022 till 36 677 miljoner kronor från 38 309 miljoner kronor för 2021. Minskningen beror på att förbundet i början av 2022 sålde drygt 300 butiker till konsumentföreningarna.

Samtidigt ökade rörelseresultat till 2 285 miljoner kronor (485),  beroende på försäljningen av Coop Butiker & Stormarknader till Konsumentföreningen Stockholm.

Realisationsresultatet uppgick till 2 252 miljoner kronor (252) och avser främst reavinster från avyttringen av CBS, skriver förbundet i sin årsredovisning. Realisationsvinster från fastighetsförsäljningar uppgick till ca 56 mkr.

Det innebär att KF reavinst för försäljningen av CBS landar runt 2 miljarder kronor.

Nu återstår att sälja de 11 butiker i Halland som samlades i bolaget Coop Halland under ledning av Göran Borg i samband med Coops stora strukturaffär som slutfördes i början av 2022.

– Under 2022 har vi slutfört strukturförändringen som innebär att all butiksverksamhet drivs av konsumentföreningarna. Vi har nu en tydlig och renodlad organisation för Coop i Sverige som är grunden för att skapa långsiktig ekonomisk och hållbar nytta för våra medlemmar, säger KF:s ordförande Leif Linde i en kommentar.

Coop Sverige, som efter strukturförändringen är ett helägt dotterbolag till KF ökade sin nettoomsättning till 36 364 miljoner kronor (33 374). Rörelseresultatet ökade till 100 miljoner kronor (64).

Det stora projektet för Coop Sverige är det stora automatiserade lagret i Eskilstuna som håller på att färdigställas.

– Det nya automationslagret i Eskilstuna är den största investeringen som Coop i Sverige gör i modern tid. En effektiv varuförsörjning ut till våra butiker är en grundförutsättning för att kunna hålla nere priserna och skapa medlemsnytta. Det är en satsning som har en avgörande strategisk betydelse för hela konsumentkooperationen under många decennier framöver, säger Leif Linde.

På KF:s förbundsstämma, som för första gången i historisk tid inte hålls på Vår Gård i Saltsjöbaden, utan i form av en hybridstämma på Coops huvudkontor i Solna, föreslås Leif Linde väljas om för en ny period som ordförande för förbundet.

För nyval till styrelsen föreslås Henric Carlsson, Lund.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11