23948sdkhjf

Högtid för lax och skrei

Laxförsäljningen brukar skjuta i höjden i samband med påsken. Från Norge kommer både lax och skrei, populära fiskar så här års. Under april förra året såldes närmare 150 000 kilo gravlax i Sverige, enligt Norges sjömatråd. De menar att försäljningen skjuter i höjden i samband med påskfirandet. Fem gånger så mycket gravad lax går åt jämfört med andra månader.

– Det handlas väldigt mycket lax de här dagarna och det syns tydligt i statistiken. Lax i alla former är oerhört populärt på påskbordet, inte minst gravad och kallrökt som ju passar utmärkt till äggen och mycket annat, säger Charlotte Rapp, Norges sjömatråd.

En annan fisk som fått stor uppmärksamhet, bland annat i Sverige, är skrei, den torsk som fiskas mellan januari och april.

Norge exporterade 75 ton skrei till Sverige under januari och februari i år. Det är en minskning med 41 procent mot samma period förra året.

– Priset kan vara en anledning till det men från Norskt Sjömatråd vill vi slå ett slag för den, som vi menar, klimatsmarta torsken. Den fångas under en begränsad tid mellan januari och april. Det är den norska nordöstarktiska torsken som också går under benämningen ”den norska atlanttorsken”. Den finns i världens största torskbestånd, säger Charlotte Rapp.

Skrei fiskas utanför Lofoten i Norge och de stora marknaderna är Spanien, Tyskland och Frankrike.

Fiskfakta

Enligt svenska Konsumentprisindex har fisk och fiskkonserver ökat i pris med 23,6 procent de senaste 12 månaderna och 29,1 procent sedan 2021. Motsvarande siffra för kött är 18, 5 respektive 20,0 procent. Totalt steg priserna på livsmedel och drycker med 21,0 respektive 24,7 procent under perioden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063