23948sdkhjf

Nu är Coop-avtalen också klara

Hansdelsanställdas Förbund och arbetsgivarorganisationen Fremia har kommit överens om ett nytt avtal för anställda i kooperationens butiker, stormarknader och lager. Det gäller också för Akademibokhandeln och anslutna second handbutiker.

Avtalet ser i stort sett ut som Handels stora avtal med Svensk Handel. I butik höjs lönerna med 12,62 kronor/timme, på Coops lager höjs de med 12,04 kronor/timme. Den totala ökningen blir 2 095 kronor för heltid fördelat på två år för både butik, lager och e-handel. 

Men det finns också skillnader i avtalen för privata respektive kooperativa butiker. I avtalen för Coopanställda kan en större andel av löneökningen fördelas i en lokal pott.

– Det här är ett riktigt bra avtal för Handels medlemmar, med löneökningar på rekordnivåer. Jag är stolt över att vi kunnat nå så långt som vi gjort, inte bara i lönefrågan men även i en rad andra villkorsfrågor så som hyvling och tryggare jobb, säger Handels förbundsordförande Linda Palmetzhofer i en kommentar.

Anställdas möjligheter att få fler timmar stärks. Arbetsgivaren ska sträva efter att ge minst 30 timmar på kontraktet, för de som har jobbet som din huvudsakliga sysselsättning.  

Det ska även bli svårare för arbetsgivare att hyvla

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063