23948sdkhjf

Kraftig ökad orderingång för Pricer

Pricer, som utvecklar prisinformationssystem, räknar med bättre förutsättningar för en stigande bruttomarginal under andra halvåret 2023.

Det skriver Pricers vd Magnus Larsson i rapporten för det första kvartalet.

"Konkret ser vi att komponentkostnaderna kommer ner ytterligare från och med andra kvartalet i år. De får genomslag under sommaren och är ett resultat av våra pågående initiativ att sänka kostnader. Samtidigt är vi överens om prishöjningar med några av våra större kunder och vi räknar därför med bättre förutsättningar för en stigande bruttomarginal under andra halvåret 2023", skriver han.

Under det första kvartalet såg Pricer en fortsatt press på bruttomarginalen, som sjönk till 15,8 procent (18,0). Den visar dock en försiktig förbättring jämfört med det fjärde kvartalet 2022 då den uppgick till 15,5 procent.

Rörelseresultatet låg nästan i paritet med föregående års första kvartal och uppgick till –14 miljoner kronor jämfört med –10 miljoner kronor för motsvarande period 2022.

"Som tidigare fortsätter vårt fokus på att öka vår bruttomarginal genom att förhandla ned våra komponent- och produktionskostnader, förhandla om våra kundkontrakt och genom ett utökat SaaS- och mjukvaruerbjudande. Vi arbetar även aktivt med att minska våra operativa kostnader utan att påverka vår förmåga att utveckla, producera, sälja och leverera", skriver Magnus Larsson.

Pricers orderingång ökade 23 procent till 571 miljoner kronor under det första kvartalet, jämfört med samma period i fjol.

"Det är glädjande att vårt fokus på att vinna nya kunder genererar resultat såväl omsättningsmässigt som i form av orderingång. Vi får dessutom extra skjuts av starka underliggande marknadstrender och det är tydligt att marknaden växer kraftigt, i linje med vad vi tidigare kommunicerat", skriver Pricers vd Magnus Larsson i rapporten.

Samtliga regioner visade tillväxt i orderingången mot första kvartalet 2022. Utmärkande var främst utvecklingen i Europa, där efterfrågan var mycket hög och där flera länder bidrog till den starka orderingången jämfört med föregående kvartal och första kvartalet 2022.

"Framförallt fortsatte den positiva trenden i Frankrike som slog rekord i orderingång för ett kvartal och återigen var Pricers största marknad under kvartalet", skriver Pricer.

Orderstocken per den 31 mars 2023 uppgick till 613 miljoner kronor (464), varav merparten avses levereras under andra och tredje kvartalet 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079