23948sdkhjf

Den norska strejken över – parterna överens

En eskalering av den norska strejken har undvikits. Parterna kom överens under torsdagen – vilket innebär bland annat att Orklas fabriker inte stängs. 

Parterna på den norska arbetsmarknaden har kommit överens. Det innebär att alla som tidigare tagits ut i strejk återgår i arbete från och med i dag. Arbetsgivarna har kommit överens med facken om löneökningar på 5,2 procent. Det rapporterar flera norska mediekällor. 

– Strejken avslutas omedelbart och folk kan gå tillbaka till sina jobb så fort det är möjligt, meddelade den norska fackorganisationen LO och arbetsgivarorganisationen NHO i ett gemensamt uttalande.

Det var i måndags som 25 000 fackanknutna togs ut i strejk. Flera av dem arbetade i dryckes- och livsmedelssektorn, bland annat på ölbryggerierna Ringnes, Hansa och Mack. Det som fått mest mediauppmärksamhet i Sverige är hur norrmännen hamstrat öl eftersom produktion och leveranser upphörde i och med strejken.

Ytterligare 17 000 fackmedlemmar skulle tas ut i strejk under fredagen, något som fick bland annat Orkla att avisera nedstängningen av fem fabriker. Men det kommer nu inte att inträffa. 

Det var dock lite drama under torsdagseftermiddagen när LO gick med på en överenskommelse med NHO men inte tjänstemannafacket YS. Efter att först ha uppgivit att strejken skulle fortsätta kom även YS överens med NHO under torsdagskvällen. Facket fick till liknande villkor som LO.  

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141