23948sdkhjf

Pilotprojekt rullas ut på bred front i Ica-butikerna – ska minska matsvinnet

Med målet att minska matsvinnet har Icax inlett ett samarbete med företaget Whywaste.

Matsvinn beskrivs som en av dagligvaruhandelns stora utmaningar. För att komma tillrätta med problemet har Icagruppens innovationshub, Icax, inlett ett samarbete med företaget Whywaste. Det meddelar Icagruppen i ett pressmeddelande.

Enligt kedjan kommer det att bli möjligt för alla Ica-butiker att arbeta med ett AI-drivet rekommendationsverktyg, som ger råd till medarbetarna om hur svinnet kan minskas.

I de fyra butikerna där systemet har pilottestats uppges matsvinnet ha minskat med upp till 40 procent.

– Vi har uppnått mycket positiva resultat när vi utvecklat verktyget tillsammans med Whywaste. Kraften i verktyget ligger i rekommendationerna som kommer direkt i till exempel medarbetarnas handdatorer ute i butiken. I och med att rekommendationerna baseras på butikens egna data blir de relevanta och effektiva för varje enskilt butiksbehov, säger David Hedlund, X-lead på Icax, i en kommentar.

Ica Kvantum i Varberg är en av butikerna som deltagit i testet.

 – Vi behöver praktiska verktyg som hjälper oss i vardagen och det är precis det Whywaste och Icax har fått till genom att utgå ifrån hur vi jobbar i butiken och haft en tät dialog under hela piloten, säger Axel Eriksson, butikschef, i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078