23948sdkhjf

Så mycket el sparar CBS storsatsning på kyl- och frysbyte

Med start förra året byter Coop Butiker & Stormarknader ut alla sina kyla och frysar. Totalt handlar det om en investering på 600 miljoner kronor.

Den årliga energibesparingen från och med 2031 i CBS cirka 200 butiker beräknas till 14 miljoner kWh/år, motsvarande en årlig årsförbrukning hos cirka 700 eluppvärmda villor.

– Vi vill vara Sveriges grönaste matkedja, därför står hållbarhet och miljöhänsyn högt på agendan. Samtidigt som vi ställer höga krav på våra leverantörer, ställer vi minst lika höga krav på oss själva. Det är därför med stor glädje vi kan presentera denna satsning som då den är genomförd utgör en viktig pusselbit och en stor bidragande orsak till att vi räknar med att nå våra högt uppsatta klimatmål enligt Science Based Targets och Paris-avtalet, säger CBS vd Meta Persdotter i en kommentar.

I dagsläget är 35 procent av butiksbeståndet redan åtgärdat. I en takt om cirka 20 butiker årligen fram till 2030 kommer befintlig kyl- och fryspark bytas till förmån för moderna miljövänliga och energieffektiva diton med miljövänliga köldmedel baserade på koldioxid eller propan. Samtidigt som köldmediet byts ut, byts bland annat dörrar och lock, temperaturstyrning, kompressorer och befintlig belysning ersätts med led-belysning.

En positiv sidoeffekt är att den nya maskinparken producerar mer värme, vilket med fördel används för att värma butikerna under vintertid och därmed sparar ytterligare energi.

I genomsnitt är energibesparingen per butik cirka 15 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08