23948sdkhjf

Axfood bygger Sveriges största solcellspark

Axfood samarbetar med ett solenergibolag för att upprätta Sveriges största solcellspark.

Axfood vill bygga ännu en solcellsanläggning för att nå sitt mål om att ha 40 stycken driftsatta senast 2025. Nu har bolaget fått tillstånd att börja bygget av en solcellspark i Hallstavik som kommer att omfatta cirka 92 000 solpaneler på en area på 71 hektar, motsvarande 101 fotbollsplaner. 

–Samtidigt som vi har siktet inställt på att fortsätta att minska vår miljöpåverkan vill vi bidra till att öka mängden förnyelsebar el på marknaden. Därför har vi på kort tid presenterat tre större satsningar på solcellsanläggningar, säger Klas Balkow, Axfoods vd och koncernchef.

Axfood nyligen bland annat byggt klart en solcellsanläggning på det nya lagret i Bålsta och en på det nya frukt- och gröntlagret i Landskrona.

– Tillgång till mer förnybar el på marknaden är avgörande för den gröna omställningen och Sveriges möjligheter att leverera mot klimatmålen, säger Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef.

Axfood samarbetar med solkraftsbolaget Alight som ska äga, bygga och sköta driften av anläggningen i Hallstavik. Axfood åtar sig att köpa elen som produceras under minst tolv år från det att projektet driftsätts, vilket beräknas ske inom ett år. Den totala installerade kapaciteten i Hallstavik väntas ge en effekt på cirka 64 MW och 63 GWh, vilket motsvarar den genomsnittliga årliga elförbrukningen för drygt 12 600 normalstora villor.

Enligt elhandelsbolaget Bixia har Sveriges nuvarande största solcellspark, som ligger i Strängäs, en effekt på 14 MW.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094