23948sdkhjf

Nu möjligt kräva skadestånd av unga snattare – vägledande dom ger handlare rätt

I en vägledande dom ger Högsta förvaltningsdomstolen en handlare rätt att få ut personuppgifter för en minderårig snattare, trots att polisen tidigare sagt nej.

Polisen vägrade att lämna ut personuppgifter om en minderårig person som stulit varor i en butik i Umeå.

Enligt juristen Marie Wallin som drivit målet är det klarlagt att personen är skyldig och att handlaren har rätt att kräva skadestånd för brottet.

Men när handlaren bad om att få ut den skyldiges personuppgifter nekades han av polisen.

Eftersom polisen sekretessbelade uppgifterna hade handlaren ingen möjlighet att via gärningspersonens vårdnadshavare driva ett skadeståndsärende och begära tillbaka pengarna för de produkter till ett värde av 1 315 kronor som stulits av personen som då var under 15 år.

– I det här fallet blev brottsoffret helt enkelt rättslöst, säger juristen och tidigare kammaråklagaren Marie Wallin som numera är författare och föreläsare till Tidningen Näringslivet.

Hon fick handlarens uppdrag att driva målet, som nu efter överklaganden avgjorts av Högsta förvaltningsdomstolen. En enhällig domstol med fem justitieråd gick på handlarens linje. Polisen ska nu lämna ut uppgifterna till handlaren.

– Domen väger tungt, då det är en enig Högsta förvaltningsdomstol och det är ett vägledande avgörande, förklarar Marie Wallin.

– Om man hamnar i situationen att polisen utan en tydlig motivering i det enskilda fallet väljer att skydda en person bara för att den är under 15 år när handlaren bara vill ha ut uppgifterna för att kunna ansöka om skadestånd så kan man hänvisa till den här domen, säger hon.

Så fort domen blev klar lämnade polisen ut personuppgifterna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.113