23948sdkhjf

Värsta konkursmånaden i modern tid – jätteökning bland livsmedelsbutiker

Detaljhandeln en av de branscher som drabbats hårdast. Bland livsmedelsbutikerna har konkurserna ökat med 42 procent hittills i år.

Konkurserna fortsätter att skjuta i höjden i alla branscher. 

Inom detaljhandeln gick 73 bolag i konkurs i juni. Det är 18 fler än samma månad förra året och därmed en ökning med 33 procent, enligt statistik från affärs- och kreditinformationsföretaget UC. Under första halvåret har 440 företag i branschen gått i konkurs, en ökning med 34 procent jämfört med samma period 2022.

Enligt Creditsafe, som också mäter antalet konkurser, är juni totalt sett den värsta konkursmånaden sedan 1999 då bolaget inledde sina mätningar. 815 svenska aktiebolag gick i konkurs i juni, vilket är en ökning med 39 procent. 

Just nu går fler företag i konkurs än under toppen av pandemin. Konkursvågen drabbar alla branscher hårt, men värst utsatta är bygg, handel och restaurang.

Vid sidan av detaljhandelns konkursökning på 34 procent har konkurserna inom partihandeln ökat med 40 procent. Tittar man enbart på livsmedelsbutikerna så har konkurserna i juni ökat med hela 180 procent. Hittills i år har 42 procent fler livsmedelsbutiker gått i konkurs jämfört med samma period förra året.

Som Fri Köpenskap har rapporterat ett flertal gånger så är det framför allt små butiker som stupat under när kostnaderna skjutit i höjden. Bland annat har Fannahandlar'n i Enköping, Matöppet-butiken i Önnestad och företaget som drev Ica Nära-butiken Edselehallen gått i konkurs under första halvåret. 

– Det är tydligt att vi nu gått in i en oroligare tid med en utmanande lågkonjunktur som gör det svårare för svenska företag att vara lönsamma. Många bolag har tyvärr inte motståndskraft att hålla ut, vilket bidrar till det vi ser nu – rekordhöga konkurstal. Aldrig tidigare har konkurserna varit på en så här hög nivå. Inte ens under pandemin, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Värst drabbade branscher (ökning per bransch)

Bransch Första halvåret
Juni
Sportaffärer och sporthallar 447% 550%

Livsmedelsbutiker

42% 180%

Hotell & Restaurang

41% 91%
Partihandel 40% 39%

Städföretag

40% 50%
Bilverkstäder
35% 13%

Detaljhandel

34% 44%
Byggfirmor 33% 45%
Konsultbyråer 33% 42%
Åkerier 32% 38%
Byggentreprenörer 31% 15%
Industri 28% 26%
Fastighetsbolag 28% -11%
Bilhandlare 24% 30%
Taxiföretag 17% 57%
E-handel -7% -37%

Källa: Creditsafe

UC konstaterar att konkurserna under det första halvåret varit de högsta på tio år och att minst 28 000 anställda, enligt ny statistik, som en direkt följd förlorat sina arbeten.

Nyföretagandet har också påverkats av konjunkturen och i flera branscher mer eller mindre störtdykt.  Totalt har nystarterna under juni månad sjunkit med 10 procent jämfört med samma tid i fjol, uppger UC.

Läs mer om: UC
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094