23948sdkhjf

Ica-handlarnas Förbund ny största ägare i Neobo

Förbundet känner fastighetsbolaget väl sedan förut. Vi var storägare i Amasten tidigare, och det här är i stort sett samma bolag, säger vd Göran Blomberg. 

Ica-handlarnas Förbund har under juni månad ökat sitt ägande i SBB-avknoppningen Neobo och är nu fastighetsbolagets största ägare. Det framgår av ett pressmeddelande.

"Vi ser fram emot att vara en långsiktig ägare i Neobo och stötta bolaget på deras fortsatta resa", säger Göran Blomberg, vd Ica-handlarnas Förbund, enligt pressmeddelandet.

Totalt innehar Ica-handlarnas Förbund 13 miljoner aktier, vilket motsvarar en ägarandel om 8,9 procent. Enligt ägardatatjänsten Holdings innebär detta att Ica-handlarna nu är största ägare i Neobo före Ilija Batljan.

SBB-grundaren Ilija Batljan är enligt Holdings näst största ägare i bolaget, med drygt 11 miljoner aktier. Statistiken uppdaterades senast den 29 maj då det framgick att Ilija Batljan sålt nära 2,4 miljoner aktier under maj månad.

Värt att notera är att SEB har internmäklat en rad storposter i Neobo i juni. Huruvida Ilija Batljan har sålt ytterligare aktier i Neobo är i nuläget oklart.

Göran Blomberg uppger för Nyhetsbyrån Direkt att Ica-handlarna byggt sin position under juni månad, men att han inte vet vem det är som har sålt aktierna.

– Vi har successivt byggt den här positionen under juni månad, säger Göran Blomberg.

SEB har mäklat en rad större poster under juni. Då är det ni som har varit på köpsidan?

– Ja, det stämmer.

På frågan om varför Ica-handlarna valt att gå in i Neobo svarar Göran Blomberg:

– Vi kan bolaget väl. Vi var storägare i Amasten tidigare, och det här (Neobo reds anm.) är i stort sett samma bolag. En stor del av fastigheterna kommer från ett bestånd som vi själva har byggt upp, säger han och fortsätter:

– Vi avyttrade Amasten-posten i samband med utköpet av Ica från börsen, då behövde vi pengarna till det.

Köpet i Neobo beskrivs som en del i Ica-handlarnas kapitalförvaltning av Göran Blomberg som tillägger:

– Vi tror på bolaget – det är ett fint bestånd.

Vd:n säger vidare att intåget i Neobo sker i ett bra läge.

– Vi tycker att det är ett väldigt bra läge att komma in just nu. Sedan kommer det säkert att finnas oro en tid framöver, för vi vet inte när räntehöjningarna tar slut, säger han och tillägger:

– Det är alltid svårt att veta var botten är. Om den är här och nu, om ett halvår, eller om den redan har varit. Det är alltid svårt att leta och pricka botten i en investering, men vi tyckte att det här var ett väldigt bra läge.

Göran Blomberg uppger samtidigt att Ica-handlarna står redo att stötta Neobo vid en eventuell nyemission.

– Om det är så att bolaget behöver mer pengar och det visar sig att det är det bästa alternativet, då kommer vi stötta bolaget i en sådan transaktion. Det finns inbyggt i beslutet när vi går in i det här, säger han.

– Det kan vara så att det är det bästa för bolaget, det får vi se.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078