23948sdkhjf

Ny dagligvarujätte svartlistas av Ukraina – har verksamhet i Ryssland

Förutom Mondelez läggs allt fler företag till på Ukrainas svarta lista över bolag som verkar i Ryssland. Ett av dem är Unilever.

Sedan dagligvarujätten Mondelez hamnade på Ukrainas svarta lista har både företag och myndigheter bojkottat bland annat chokladtillverkaren Marabou, som är ett av företagen som ingår i bolagets portfölj.

Nu har även Unilever, med varumärken som GB glass, hamnat på NACP:s lista, rapporterar TT.

Även Kiev school of economics har publicerat en lista på företag som fortsätter att ha verksamhet i Ryssland, något som Svenska Dagbladet rapporterat om. På universitets svarta lista ryms 1300 företag, som Volvo Cars-ägaren Geely samt Procter & Gamble, som bland annat äger Yes diskmedel och Pampers blöjor. Även tobaksbolaget Philip Morris, Pepsi, Nestlé och After Eight finns med på listan.

Maria Stareborn, som arbetar med medierelationer inom Unilevers nordiska verksamhet, kommenterar svartlistningen för Dagens Industri:

– Vi förstår varför det finns krav på att Unilever ska lämna Ryssland. Vi vill också vara tydliga med att vi inte försöker skydda eller hantera vår verksamhet i Ryssland. Men för företag som Unilever, som har en betydande fysisk närvaro i landet, är det inte helt okomplicerat att lämna, skriver hon i ett mejl till tidningen.

Hon hänvisar även till ett tidigare uttalande som bolaget har gjort om sin närvaro i landet. Där diskuterades tre möjliga vägar:

  • Att stänga ner och lämna verksamhet, vilket enligt bolaget troligtvis skulle leda till förstatligande.
  • Att sälja verksamheten. Bolaget säger sig dock inte ha hittat en sådan lösning som inte skulle gynna ryska staten.
  • Att driva verksamheten vidare, med strikta begränsningar.

Där har bolaget valt det tredje alternativet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125