23948sdkhjf

Matpriserna står fortfarande stilla – svaga kronan oroar

Matpriserna stod stilla under juni, visar siffror från den oberoende tjänsten Matpriskollen.

Efter de fallande matpriserna i april, har prisläget nu stått stilla i två månader. Matpriskollens stora prisundersökning där man jämför ordinariepriserna för 43 000 varor i dagligvaruhandeln, visar att snittpriset stod stilla i juni. Det gäller 73 procent av artiklarna. 15 procent av varorna, över 6 300 artiklar har dock ökat i pris, medan 13 procent av varorna sjönk i pris.

Mest ökade priserna på kaffe, korv och färska grönsaker i juni. Fröer, kärnor och nötter minskade mest i pris.

Årsökningstakten är nu 10,3 procent på 33 000 jämförbara artiklar och 11,1 procent på matrelaterat, exklusive djur, hem & hushåll, kroppsvård och hälsa. För en månad sedan var årstakten 12,8 procent.

– Pressen från media och konsumenter på branschen att hålla tillbaka prisökningar är enorm och fungerar, kommenterar Matpriskollens grundare Ulf Mazur.

Lidl och Coops prissänkningskampanjer avslutades den 2 juli.

Positivt är att världsmarknadspriserna på en hel del råvaror faller i pris och framför allt att energipriserna sjunker. Sämre skördar i Europa väntas ge högre priser på många oljor och grönsaker. Det tillsammans med en rekordsvag svensk krona mot euron. På två år har eurokursen ökat från 10:10 kronor till 11:80, eller 17 procent..

– Detta påverkar branschen mycket då cirka 50 procent av livsmedlen är importerade, konstaterar Ulf Mazur.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094