23948sdkhjf

Systemet höjer priserna – lägre än väntat

Systembolaget höjer sina priser med i genomsnitt 1,2 procent. Lägre än vad enhetschefen för sortimentet Ulf Sjödin själv trott.

Vin och sprit är de kategorier där priserna stiger mest, 1,5 respektive 1,2 procent rapporterar TT. Efter det kommer cider och blanddryck på 0,8 procent medan priset för öl går upp med 0,4 procent. Däremot kan det variera en hel del mellan specifika sorter, men vilka det handlar om vill Systembolaget inte gå in på.

– Sett till hur den svenska kronkursen har gått den här sommaren så hade jag nog trott att det skulle bli högre, säger Ulf Sjödin.

Anledningen till den relativt låga ökningen tros vara att leverantörerna inte vill genomföra allt för stora prisförändringar.

– Leverantörerna har ofta en prispolitik som går ut på att hålla en jämn linje och undvika för stora fluktuationer, man är helt enkelt lite försiktig, säger han.

Leif Stålbalk som är vinimportör på Principium Dryck hade även han trott på en större ökning åtminstone inom vinet och hänvisar till sina egna högre kostnader. Bland annat då producenternas priser stigit, men också då en stor del av produktionen av glasflaskor sker i Ukraina.

Systembolagets höjning sker i september och är den andra och sista för året. I mars höjdes priserna i genomsnitt med tre procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079