23948sdkhjf

DVI: Dagligvaruhandeln fortsatt pressad av inflationen

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 6,1 procent under juli jämfört med samma månad i fjol. Justerat till inflationen landar resultatet på minus 4,5 procent.

På torsdagsmorgonen presenterade branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel dagligvaruindex för juli månad.  Indexet visar att inflationen fortsätter att pressa dagligvaruhandeln.

Samtidigt som försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 6,1 procent under juli månad uppgick prisökningen på alkoholfria drycker och livsmedel till 10,5 procent enligt SCB:S Konsumentprisindex.

– Prisökningstakten inom dagligvaruhandeln var lägre i juli månad än i juni och den långsiktiga trenden för livsmedelsinflationen är nedåtgående. Samtidigt finns orosmoln om fortsatt höga priser på livsmedel på grund av väderförhållandena i såväl Sverige som övriga Europa samt en fortsatt försvagad svensk krona, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel, i en kommentar.

Enligt branschorganisationen uppgick försäljningsutvecklingen i butik till 6,3 procent, jämfört med samma månad förra året. Samtidigt minskade försäljningen i e-handeln  med 0,9 procent. Hemleverans ökade med 3,8 procent jämfört med samma period förra året medan alternativet att hämta beställda varor i butik minskade med 6,8 procent. E-handelns andel av försäljningen i dagligvaruhandeln uppgick till 2,7 procent under juli månad.

– E-handelsandelen var lägre i juli än under årets föregående månader, en trend som inte är ovanlig under sommarmånaderna när konsumenterna har ett mer spontant köpbeteende. E-handelsandelen i juli var i linje med motsvarande månad föregående år, säger Karin Brynell.

Enligt Svensk Dagligvaruhandel beräknas kalendereffekten till - 1,1 procent för juli. Den korrigerade försäljningsutvecklingen uppgick därför till 7,2 procent under juli månad. Justerat för både prisökning och kalenderkorrigering uppgick försäljningsutvecklingen till -3,3  procent under juli, enligt branschorganisationen. Under årets andra kvartal hade dagligvaruhandeln en tillväxt på 8,7 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079