23948sdkhjf

Fisk från gård – för hav i balans

Om Gårdsfisk

Gårdsfisk arbetar för ett hav i balans. Fiskarna kommer från svenska bondgårdar och har under sin uppväxt gett näring till grödan som odlats på åkern utanför ladan. Det är ett nytt sätt att ge oss människor god fisk på matbordet, ett sätt som minskar överfiske och destruktiva fångstmetoder såsom trålning. Med fisk från gård kan vi helt enkelt låta fisken vara kvar i havet och fortsätta äta god fisk till både vardags och till fest!

Säg hej till framtidens svenska fiskar

Framtidens fisk är 100 procent svensk men kommer ursprungligen från Afrika. Gårdsfisk föder upp Rödstrimma (Tilapia på latin) och Clarias. Dessa fiskar föds upp i ett smart och nästintill slutet kretslopp där fiskarna under sin uppväxt ger näring till grödan som odlats på åkern utanför ladan. Fiskarna har valts utifrån några viktiga kriterier. Bland annat är de sötvattenfiskar, vilket gör att spillvatten kan användas för att vattna åkrarna utanför ladan, fisken avföring samlas också upp och görs om till gödsel.
De är också allätare, vilket innebär att de kan äta foder med hög andel grönsaker och låg andel fisk, så att vi kan minska överfisket. De lever också i bassänger i en lada där bonden har full kontroll över fisken, vilket innebär att de inte påverkar varken fiskebestånd eller ekosystem i havet. Fisk för framtiden helt enkelt!

Rödstrimma fungerar kanon i recept där du annars skulle använda torsk, abborre eller gös. Fisken har en saftig filé och ett vitt magert kött med fast textur med mjuka lameller som skivar sig lätt.

Clarias är släkt med catfish. Den kan användas till mycket
och tål en god del smaktillsättning. I konsistensen är den fast, och påminner mer om ljust kött än fisk. Tänk inte traditionell fisk. I rått tillstånd är den relativt neutral. Den passar bäst att stekas samt ugnsbakas eller grillas. Det som också är spännande med Clariasen är att den tål höga
temperaturer, det är en fisk som inte blir torr.

Varför behövs Gårdsfisk?

Vi har ätit fisk från havet i tusentals år. Men nu är haven och fisken som bor där hotade. Enligt Naturskyddsföreningen är havets allra största utmaning att vi fiskar för mycket. Aldrig har det funnits så lite fisk i våra hav som i dag. Och FN:s jordbruks- och livsmedelsorgan beräknar att mer än 90 procent av världens fiskbestånd är maximalt eller överfiskade. Vi behöver ta hand om våra hav och fisken som bor där och hitta smartare sätt att ge oss människor mat på bordet. Då är ett integrerat lant- och vattenbruk där svenska bönder föder upp fisk perfekt. Det skapar inte bara en levande landsbygd, de ger också konsumenterna lokalt uppfödd fisk som bidrar till minskat överfisket och övergödning.

En klimatcertifierad fisk

Gårdsfisk är klimatcertifierad av Svensk Sigill. En certifiering som ställer höga krav på bland annat djurhållning, slakt, foder samt energianvändning. Gårdsfisks fiskar är också grönlistad i WWFs Fiskguide.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078